Jorritsma wil meer benzinepompen om concurrentie aan te wakkeren

VVD-minister Jorritsma van Economische Zaken wil om de concurrentie te verhogen het aantal benzinepompen fors uitbreiden. Langs de rijkswegen, aan provinciale wegen en in de bebouwde kom moeten veel meer tankstations komen, zo staat in een advies van haar ministerie....

Van onze verslaggever

Het kabinet praat vrijdag over dit nog vertrouwelijke rapport Een concurrerende benzinemarkt dichtbij huis. Een werkgroep van het ministerie somt er mogelijkheden in op om meer bedrijven deze sector in te lokken.

Jorritsma verwacht dat de benzineprijs hierdoor gaat dalen. Zij vindt dat de grote oliemaatschappijen in Nederland te veel verdienen aan autobrandstof. De komst op de benzinemarkt van supermarkten, doe-het-zelfhallen en wegrestaurants kan de vermeende prijsafspraken onder druk zetten. De bewindsvrouw hoopt zelfs dat 'prijsvechters' onbemande pompen zullen introduceren.

Het rapport verwacht een voordeel van honderd gulden per jaar voor de gemiddelde consument. De regering zou die ruimte kunnen gebruiken voor accijnsverhoging. VVD-Minister Zalm opperde deze mogelijkheid dit voorjaar nog in de Kamer. Een andere mogelijkheid is verlaging van de motorrijtuigenbelasting, een oude wens van de VVD.

Eerder al besloot het kabinet het aantal pompen langs de snelwegen op te voeren. Er wordt momenteel nog met de tegenstribbelende oliemaatschappijen gesproken over de uitvoering van dit besluit. De vier grote, Shell, BP-Mobil, Esso en Texaco zijn boos omdat Den Haag bij het toewijzen van nieuwe plekken langs de snelweg nieuwkomers wil bevoordelen. Zij hopen dat de Europese Unie zulke concurrentievervalsing tegengaat.

In totaal zouden er langs de snelwegen zo'n zestig pompen bij kunnen komen. Het nieuwe rapport bevat aanbevelingen aan lagere overheden om benzineverkoop langs niet-rijkswegen te stimuleren.

Bestreden wordt dat een lagere benzineprijs het autogebruik zou aanmoedigen. Door tanken met winkelen te combineren, kan de consument met minder kilometers toe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden