Jorritsma geeft De Schelde extra bruidsschat mee

De overname van Koninklijke Schelde Groep door Damen Ship yards uit Gorinchem gaat door. Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft dat vrijdag bekendgemaakt....

Van onze verslaggever

In totaal geven de staat en de provincie Zeeland Damen honderd miljoen mee. Vijftig miljoen was al eerder toegezegd. De Gorinchemse scheepswerf betaalt het symbolische bedrag van een gulden voor overname van de aandelen. De staat is daarmee van alle verantwoordelijkheid af, stelde Jorritsma. Damen wordt verantwoordelijk voor alle claims die nog op De Schelde gelegd kunnen worden.

Jorritsma was 'zeer tevreden' over de deal, vertelde ze. Ze vindt niet dat Damen te veel steun krijgt. 'Damen steekt zijn nek uit.' De staat heeft geen werkgelegenheidsgarantie gevraagd van Damen. Jorritsma zei gisteren dat dat niet nodig is omdat de werf nog vele jaren zeker is van defensie-orders. 'Ik verwacht geen grote negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid.' De werf heeft op dit moment een order voor vier fregatten. Defensie heeft toegezegd dat het ook een bevoorradingsschip, nieuwe amfibievoertuigen en andere marinevaartuigen in Zeeland wil laten bouwen.

Daarmee is de orderportefeuille voor de komende tien jaar echter niet helemaal te vullen. Damen, nu nog bouwer van bulkcarriers en luxejachten, denkt dat hij ook marineopdrachten in de rest van de wereld kan bemachtigen. De Schelde zal voor 80 tot 90 procent van marineopdrachten afhankelijk worden, is de verwachting van Economische Zaken.

De verkoop is onder voorbehoud van toestemming van de Tweede Kamer, die volgende week over de verkoop praat. Ook de NMa moet toestemming geven, maar Jorritsma verwacht daar geen problemen mee. Dat Brussel roet in het eten kan gooien omdat er van ongeoorloofde staatssteun sprake zou zijn, gelooft ze niet. 'In den brede doen we niet meer aan staatssteun. Maar we zijn aandeelhouder van De Schelde en stoten ons belang juist af. Dit was de enige mogelijkheid om dat te doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden