nieuwsTelecombedrijf

Joost Farwerck nieuwe baas KPN, Jan Kees de Jager vertrekt

Joost Farwerck wordt de nieuwe baas van KPN. De 54-jarige operationeel directeur van het telecombedrijf komt op de plek die bedoeld was voor de Belgische Dominique Leroy, wier benoeming maandag werd ingetrokken vanwege mogelijke handel met voorkennis.

Joost Farwerck  Beeld ANP
Joost FarwerckBeeld ANP

Dat heeft het telecombedrijf dinsdag gemeld. Farwerck, die rechten studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, werkt al sinds 1994 bij KPN. In 2013 werd hij daar operationeel directeur. Farwerck zegt in een telefonische toelichting er geen problemen mee te hebben dat hij eerder twee keer gepasseerd werd ten faveure van buitenlandse kandidaten van buiten KPN: eerst bij de benoeming van Maximo Ibarra, en later met (aanvankelijk) Dominique Leroy. ‘Ik ben er trots op dat ik deze kans krijg.’

Financieel directeur Jan Kees de Jager, die ook werd genoemd als mogelijke kandidaat, vertrekt in maart bij KPN. Volgens president-commissaris Duco Sickinge was hij niet in beeld als topman van KPN, en staat zijn vertrek dus los van de benoeming van Farwerck.

De Jager had volgens Sickinge in eerdere gesprekken aangegeven te denken aan een internationale carrière als ondernemer. Nu de gang van zaken rond de topbenoemingen in het weekeinde in een stroomversnelling raakte, is dat wat de oud-CDA-minister gaat doen. De Jager maakt zijn benoemingstermijn niet vol. Daarom krijgt hij volgens Sickinge een jaarsalaris mee als vertrekvergoeding.

De Jager wordt als financieel directeur opgevolgd door Chris Figee (47), die overkomt van verzekeraar ASR. De raad van bestuur van KPN wordt uitgebreid en bestaat straks uit zes mensen, onder wie twee vrouwen: directeur zakelijke markt Marieke Snoep en directeur personeelszaken Hilde Garssen. Dat is in lijn met het wettelijk streefcijfer van minimaal 30 procent vrouwen.

Justitie

KPN zou ook een vrouw als hoogste baas krijgen, maar dat liep mis. Het telecombedrijf trok maandag de voorgenomen benoeming van Dominique Leroy in. De 54-jarige Belgische oud-baas van telecombedrijf Proximus wordt door justitie onderzocht vanwege mogelijke handel met voorkennis. Zo’n onderzoek kan maanden of zelfs jaren duren, reden voor KPN om af te zien van haar benoeming.

Joost Farwerck gaat 875 duizend euro basissalaris verdienen, de nieuwe financieel directeur Figee 675 duizend euro.

Meer over Dominique Leroy

Dominique Leroy wordt toch geen topvrouw van KPN. Een fout met de verkoop van aandelen die haar slechts een kleine 6.000 euro voordeel opleverde, lijkt de Belgische fataal te zijn geworden. Vijf vragen over de kwestie.

Topbestuurders die in aandelen van hun eigen beursgenoteerde bedrijf handelen, begeven zich op glad ijs, schrijft Peter de Waard in deze analyse.

Haar overstap naar KPN werd een ‘schokgolf’ genoemd, maar bijna was Dominique Leroy klassiek gitaar aan het conservatorium gaan studeren. Lees hier het profiel van de beoogde topvrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden