Joop van den Ende ziet ook geld in zorgmarkt

Joop van den Ende, de theatermagnaat, stapt in de gezondheidszorg. Met zijn vastgoedbedrijf Living City gaat hij ‘zorgboulevards’ ontwikkelen....

Carlijne Vos

Centraal punt op de zorgboulevard wordt een zorghotel. Hier kunnen mensen terecht die net uit het ziekenhuis komen, maar nog wel medische zorg nodig hebben. Op de zorgboulevard is ook ruimte voor andere zorgverleners, zoals apothekers, fysiotherapeuten en gespecialiseerde artsen.

Living City; de levendige stad, ontleent zijn naam aan het vastgoedbedrijf dat Van den Ende anderhalf jaar geleden oprichtte met de vastgoedontwikkelaar Trimp & Van Tartwijk Property Development.

Het idee voor Living City ontstond tijdens Van den Ende’s zoektocht naar een geschikte locatie voor een theater in Amsterdam. Kern van zijn filosofie: om een succes te worden heeft een stedelijk gebied een aanjager nodig, zoals een theater of een zorghotel. Amsterdam Zuid-Oost had die potentie niet, vond de theatermagnaat. De Zuidas wel. En dus verrijzen daar in 2011 een theater, een hotel, kantoren en winkels om een levendig plein. Kosten: 300 miljoen euro.

Van den Ende is niet de eerste die geld ruikt in de zorgmarkt. De toenemende concurrentie tussen zorginstellingen trekt allerhande investeerders uit binnen- en buitenland. Privéklinieken schieten als paddestoelen uit de grond en vorig jaar ging het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis als eerste ziekenhuis over in private handen.

Ook het fenomeen zorgboulevard is niet nieuw. Vrijwel alle ziekenhuizen experimenteren met het idee van zorgparken of -pleinen om de dienstverlening aan patiënten te verbeteren. Zo is TCN Property Project met Mesos Medisch Centrum in bespreking over een ‘Health Park’ in Utrecht. Voor vastgoedondernemingen is de zorgmarkt interessant geworden. Doordat ziekenhuizen, nu ze verantwoordelijk zijn voor de exploitatie van het vastgoed het risico graag uitbesteden.

Het wachten is nog op het moment dat ziekenhuizen ook winst mogen uitkeren aan derden. Naar verwachting krijgen ze hiervoor – onder voorwaarden – toestemming in 2012.

Wat de ziekenhuizen betreft mag het al morgen. ‘Wij hopen dat dergelijke initiatieven aantonen dat het niet erg is als derden aan de zorg verdienen zolang de kwaliteit maar toeneemt’, aldus een woordvoerder van de NVZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden