PROFIEL

Jonkheer moet vertrouwen in KPMG herstellen

Een klassiek leider, wars van bonussen en uiterlijk vertoon. Dat is Albert Roëll, de man die het gebutste imago van KPMG verder moet verbeteren.

Albert Roëll heeft 'leiding geven nooit moeilijk gevonden'.Beeld ANP

Hij is een jonkheer met een ongeschonden blazoen. Albert Roëll (56), afkomstig uit een van de grootste adellijke families van dit land, wordt per 1 oktober de opvolger van puinruimer Jan Hommen bij het accountantskantoor KPMG.

Nu Hommen schoon schip heeft gemaakt na alle schandalen die KPMG teisterden en vele klanten kostten, moet Roëll als bestuursvoorzitter het accountants- en advieskantoor weer opbouwen. Roëll is nu nog de topman van de Kas Bank in Amsterdam, een gespecialiseerde bank die financiële diensten verleent aan de professionele effectenhandel. In het vaandel van de Kas Bank staan de drie woorden die KPMG nu nodig heeft: Integriteit, Transparantie en Onafhankelijkheid.

Hommen (ex-Philips en ex-ING) nam het roer bij KPMG in handen na het aftreden van Jürgen van Breukelen vorig jaar. KPMG was vlak daarvoor in opspraak geraakt door een reeks van affaires die de reputatie van het grootste accountants- en advieskantoor van Nederland dreigde te vernietigen.

Zo bleek een accountant van KPMG te hebben meegewerkt aan het verdoezelen van een smeergeldaffaire bij Ballast-Nedam, waarna het openbaar ministerie vervolging instelde. Uiteindelijk schikte KPMG de zaak voor zeven miljoen euro.

Vestia

PMG was ook de accountant van de failliete woningbouwcorporatie Vestia, de failliete dienstverlener Imtech en het wegens betalen van steekpenningen in opspraak geraakte SBM offshore. Daarnaast was er veel ophef over verschillende interne-fraudeaffaires. Zo bleek de projectontwikkelaar gesjoemeld te hebben bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor in Amstelveen, waarvan de KPMG-partners ook hadden geprofiteerd. Daarbij was ook een valse belastingaangifte ingediend. Een omstreden vastgoedtransactie van een privé- beleggingsclub van KPMG-managers in Blaricum gaf ten slotte de doorslag. Hommen heeft de bezem door de ons-kent-ons-cultuur gehaald. Er zijn commissarissen van buiten aangetrokken, zoals voormalig Groen Links-fractievoorzitter Jolanda Sap, en beloningsplafonds voor de partners ingesteld.

Bewust is voor een buitenstaander gekozen als nieuwe topman. Roëll heeft grote ervaring in de financiële sector. Hij werd geboren in Heerlen, waar zijn vader destijds civiel ingenieur was bij de mijnen. Na de studie rechten trok hij in een gap-jaar (iets wat toen nog heel ongebruikelijk was) over de wereld. Daarna trad hij in dienst bij NOG Verzekeringen, waar hij snel opklom tot een directiefunctie. 'Leidinggeven heb ik nooit moeilijk gevonden', zei hij drie jaar geleden in een interview met Forum, het blad van VNONCW. Via McKinsey kwam hij bij ING terecht. In 2002 werd hij directeur van C&E Bankiers. Na zijn overstap naar de KAS Bank werd hij meteen geconfronteerd met de gevolgen van de kredietcrisis. Superoplichter Bernard Madoff bleek een rekening te hebben bij de Kas Bank en de bank kreeg ook een klap mee van de ondergang van de bank Lehman Brothers. Dat kostte 15 miljoen euro.

Wars van bonussen

Maar de schade bleef beperkt tot één verliesjaar. Daarna probeerde hij de KAS Bank te moderniseren en het kleurloze imago op te poetsen. Hij drong aan op meer mobiliteit bij het personeel dat de functie bij deze bank altijd als een baan voor het leven beschouwde. Hij was wars van bonussen en uiterlijk vertoon. De enige traditie waaraan hij hechtte was de KAS Bank Dienstfiets nummer één voor de bestuursvoorzitter. Hij zocht de openbaarheid door columns te schrijven voor Het Financieele Dagblad. Roëll beschrijft zichzelf als een klassiek leider: 'Ik hoef niet de beste te zijn. Wat ik nu doe - effecten - beheers ik ook niet tot in detail. Maar wel genoeg om te kunnen staan voor deze winkel. Waar het om draait, is mensen om je heen verzamelen die op hun vakgebied toppers zijn. Die moet je vrijheid geven, maar ook uitdagen.' President-commissaris Bernard Wientjes van KPMG noemde woensdag Röell 'de ideale opvolger' van Hommen, vanwege zijn 'bewezen ervaring in het leiden van grote transformaties'. Dat maakt Röell volgens Wientjes geschikt voor 'het verder opbouwen van het maatschappelijk vertrouwen in KPMG'.

Roëll heeft zelf een groot gezin van zes kinderen (een zevende overleed op 8-jarige leeftijd) en haalde drie elfstedenkruisjes. Bij Kas Bank wordt hij opgevolgd door medebestuurder Sikko van Katwijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden