Jongste Van der Leegte volgt zijn vader op bij VDL Groep

Willem van der Leegte (34) zal 1 november volgend jaar zijn vader Wim van der Leegte (68) opvolgen als de topman van het bedrijvenconglomeraat VDL Groep.

Peter de Waard
null Beeld ANP
Beeld ANP

Hiermee geeft de huidige directeur-eigenaar voor die functie de voorkeur aan de jongste van zijn drie telgen, die alledrie in het bedrijf actief zijn. Hij had eerder al aangekondigd op 1 november 2016 de dagelijkse leiding van het bedrijf over te dragen. Wim van der Leegte heeft dan vijftig jaar bij het bedrijf gewerkt.

In die periode heeft hij willen bewijzen dat een industrieel bedrijf in Nederland wel degelijk rendabel is te exploiteren. VDL Groep maakt onder meer bussen, zonnebanken, veersystemen, brievenbussen, veevoedermachines en warmtewisselaars. Zijn finest hour was de overname van Nedcar in Born, dat hij samen met BMW geschikt maakte voor de productie van de Mini. Bij de VDL Groep werken tienduizend mensen. Vorig jaar werd op een omzet van 2,5 miljard euro een winst van 108 miljoen euro geboekt.

Mond versus brein

Van der Leegte wil dat VDL een familiebedrijf blijft. Ook Willems oudere broer Pieter (45) en zijn zus Jennifer (35) zullen volgend jaar toetreden tot de hoofddirectie. Over zijn zonen zei hij in 2003: 'Ik zeg altijd: Pieter is de mond, hij kan het goed brengen, Willem is het brein en ik ben meer een doener.'

De keuze voor het brein als topman is geen verrassing. In interviews heeft Van der Leegte senior herhaaldelijk gehint op een opvolging door zijn jongste zoon.

In een interview met het blad Zin zei hij in oktober vorig jaar dat zijn zoon Willem 'waarschijnlijk zijn opvolger wordt'. Later liet hij in het Eindhovens Dagblad weten dat Willem degene was 'met de meest algemene interesse'. 'Als hij mij kan opvolgen, zou dat een mooie oplossing zijn. Maar hij moet het wel kunnen', liet hij toen nog weten.

De mogelijkheid werd opengehouden om een soort tussenpaus te benoemen. Willem is een afgestudeerd econoom die uitstekend zijn talen beheerst. Wim van der Leegte noemde zijn eigen gebrek aan talenkennis - hij spreekt andere talen op zijn Louis Van Gaals, met uitdrukkingen als 'Die Kugel ist noch nicht durch die Kirche, aber bereits unterwegs' of 'Put it on the kast' - altijd een nadeel.

Willem van der Leegte werkt al sinds 2004 bij het familiebedrijf. Hij begon bij VD Leegte Metaal in Hapert, de bakermat van het concern. In 2007 werd hij verantwoordelijk voor de bussenverkoop in Nederland. In 2010 werd daar VDL Bus & Coach Belgium aan toegevoegd. Twee jaar later werd hij benoemd tot adjunct-directeur van de hele groep.

Pieter van der Leegte houdt zich bezig met inkoop en vastgoed. Jennifer van der Leegte heeft de supervisie over een aantal VDL-bedrijven en houdt zich bezig met de financiële gang van zaken. Volgend jaar neemt zij ook personeelszaken voor haar rekening. Door de benoemingen zal de hoofddirectie veertien leden tellen. Ook neef Bas van der Leegte maakt daarvan deel uit.

De basis voor VDL Groep werd in 1953 gelegd door Pieter van der Leegte met de oprichting van de Metaalindustrie en Constructiewerkplaats P. van der Leegte in Eindhoven. Wim van der Leegte kwam in 1966 in dienst op 19-jarige leeftijd. Al snel moest hij de leiding overnemen, nadat zijn vader overspannen was geraakt. Hij bouwde het uit tot een concern met 88 bedrijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden