Jongeren vinden weer vaker baan

Het past in het klassieke patroon van economisch herstel: werkgevers hebben behoefte aan flexibele krachten en dat zijn jongeren. Ze krijgen makkelijker werk en voor meer uren.

Jongeren op een carrièrebeurs.Beeld Pet van de Luijtgaarden

Vooral jongeren profiteren van de voorzichtig aantrekkende economie. Ze vinden niet alleen vaker een baan, maar krijgen ook werk voor meer uren. Daardoor is de jeugdwerkloosheid het eerste kwartaal van dit jaar gedaald van 11,8 naar 10,8 procent. Voor de totale beroepsbevolking daalde de werkloosheid tot 7 procent (min 0,1). Daarmee zitten 626 duizend mensen zonder werk, zesduizend minder dan in februari.

Het eerste kwartaal nam het aantal jongeren tussen de 15 en 25 jaar met een baan toe met gemiddeld tienduizend per maand. Die ontwikkeling past helemaal in het 'klassieke patroon van economisch herstel', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat gisteren de nieuwe cijfers publiceerde.

'Als het slecht gaat, worden jongeren het eerst ontslagen, maar gaat het beter, dan vinden ze ook weer makkelijk een baan. Ze profiteren van de behoefte bij werkgevers om eerst flexibele- en uitzendkrachten in te schakelen.' Iets meer dan 70 procent van de jongeren tot 25 jaar heeft een flexibel contract, ruim 30 procent heeft een klein baantje van maximaal twaalf uur per week. Van de jongeren hebben drie op de tien een vaste baan en een vast aantal uren (12 uur of meer), tegen bijna zeven op de tien 25-plussers.

Jongeren doen het goed

Van Mulligen vindt zelfs dat jongeren het ronduit goed doen. 'Met 10,8 procent werkloosheid zitten ze op het gemiddelde van de afgelopen twaalf jaar. Ouderen, van 45 tot 75 jaar, hebben veel meer last van de crisis. De werkloosheid onder 45-plussers ligt met 6,7 procent ver boven het gebruikelijke gemiddelde van 4,4. Dat geeft aan hoe hardnekkig en ingrijpend de economische crisis is geweest. En dat zien we ook aan de langdurige werkloosheid. Zo'n 60 procent van de 45-plussers zit langer dan een jaar zonder werk.'

Ook het aantal WW-uitkeringen daalde verder, met 12 duizend tot 443 duizend, blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Ook hier doen vooral jongeren het opvallend goed, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV. Jongeren zijn vaak na een paar maanden hun uitkering al kwijt omdat ze nog niet lang hebben gewerkt. 'Maar ze melden zich nu ook minder', aldus Witjes. 'Vanuit de bouw daalde het aantal WW-aanvragen onder jongeren met 45 procent, vanuit de uitzendbranche 18 procent.'

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

Beeld De Volkskrant. Bron: CBS

Profiel: werkende jongeren

naam jim de jager (24)
werkt sinds drie weken als business developer bij bonque.nl in amsterdam
studie: mbo: marketing en communicatie
hbo: commerciële economie

'Zes maanden had ik werk bij een recruitmentbureau en toen werd mijn contract niet verlengd. Ik voelde me daar niet op mijn plek en dat had mijn baas ook wel door. Aan het einde van mijn contract hadden we een gesprek. Toen besloten we dat het voor ons allebei beter was om uit elkaar te gaan.

'Dat was natuurlijk geen fijn moment, maar ik had al snel iets nieuws gevonden. Toen ik mijn cv op LinkedIn had gezet, kreeg ik binnen één dag twaalf bedrijven aan de telefoon. Ik werk in de ict-sector en die is booming. Daar profiteer ik van.

'Ik ben bij een aantal bedrijven op gesprek geweest, maar uiteindelijk had ik het beste gevoel bij Bonque.nl, een ict-vacaturesite. Ik ging 's middags op gesprek en 'savonds had ik een contract getekend.

'Het was pijnlijk dat ik mijn eerste baan kwijtraakte, maar ik heb daar wel van geleerd. Eerder keek ik veel de kat uit de boom. Nu ben ik directer en stap sneller op mensen af.'

'Ik weet dat het voor veel jongeren moeilijk is een baan te vinden. Je moet er ook wel wat voor over hebben. Ik kom uit Noord-Brabant en ben naar Amsterdam verhuisd. Ik wist dat ik daar meer kansen op een baan zou hebben.'

naam amy huijberts (23)
werkt sinds twee weken als assistent accountmanager bij cloetta in oosterhout
studie: hbo: sportmarketing & management
master: marketing management

'Hoewel ik de beste scriptie van mijn hbo-opleiding schreef, wist ik dat het moeilijk was om een baan te vinden. Ik ben even op zoek naar werk gegaan, maar daar kwam ik van terug. Ik besloot door te leren omdat ik dacht dat ik met een master aantrekkelijker zou zijn voor bedrijven. Bovendien was ik toen nog jong, pas 21.

'Toen ik mijn master had gehaald, ging ik solliciteren en ik had snel beet: na twee keer kreeg ik voor zes maanden een contract bij snoepwarenfabrikant Cloetta. Ik help de accountmanager om de snoep, zoals de drop van Venco en de pepermunt van King, aan groothandelaren te verkopen.

'Ik heb geluk dat ik zo snel een baan heb gevonden. Sommige studiegenootjes hebben nog helemaal niks en anderen werken nu bijvoorbeeld als teamleider bij de Albert Heijn. Niks mis mee, maar daar doe je geen universitaire studie voor. Ik ken ook veel studiegenoten die stage lopen omdat ze geen werk kunnen vinden. Dan doe je hetzelfde werk, maar dan voor te weinig geld.

'Toen ik aan mijn master begon, ben ik als onderwijsassistent gaan werken op mijn oude hbo-opleiding. Dat was een baan met best veel verantwoordelijkheid. Die extra ervaring konden ze hier wel waarderen. Bovendien schreef ik mijn afstudeerscriptie bij Lekkerland, een groothandel die ook in de snoepgoed zit. Het klink misschien gek, maar uiteindelijk hebben de strebers van de opleiding een baan gevonden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden