Jongeren schuwen ‘stoffige’ werkgever

De krapte op de arbeidsmarkt dwingt werkgevers om creatieve wervingstechnieken toe te passen. Sollicitatierondes in autoshowrooms werken niet meer. ‘Misschien is het een idee om een soap te ontwikkelen met sexy techneuten in de hoofdrol.’..

Van onze verslaggevers Frank van Alphen en Elsbeth Stoker

Zeventien ict’ers staan op een vrijdagmorgen om negen uur ’s ochtends vol spanning te wachten op de IJkade bij het Amsterdamse Centraal Station. Ze gaan met een bootje naar het bemiddelingsbureau Appoint Professionals in de Silodam in het IJ.

Ze zijn uitgenodigd voor het ICT Carrière Event. Een dag vol presentaties en gesprekken over hun loopbaan met consultants van Appoint Professionals. Verder was er een ludieke workshop waar onder meer van computeronderdelen manchetknopen werden gemaakt. Dit gaf de werkgever de mogelijkheid de communicatieve vaardigheden van de kandidaten te observeren.

Een ding weten de ict’ers: aan het eind van de dag zal een aantal van hen een rondvlucht in een helikopter maken boven de hoofdstad. Daarna kunnen deze vliegende automatiseerders aan de slag bij reisbureauketen D-Reizen.

De toegenomen krapte op de arbeidsmarkt dwingt bedrijven en werving- en selectiebureaus creatief te werk te gaan. In het najaar van 2003 waren 81.300 banen beschikbaar voor werkzoekenden, in het dit voorjaar stonden er 185.400 vacatures open, aldus het CBS. ‘En dat aantal blijft toenemen’, zegt Jan-Willem Gelderblom, directeur van Randstad Professionals, het werving- en selectiebureau van Randstad.

De Raad voor Werk en Inkomen en de HBO-raad presenteerden onlangs een rapport waaruit blijkt dat volgend jaar het tekort aan goed opgeleid personeel al merkbaar is, in 2010 is de situatie ‘alarmerend’.

Achterover leunen en kiezen uit een stapel sollicitatiebrieven is er niet meer bij. De jonge sollicitant – voor 45-plussers is de banenjacht vaak nog een crime – met de juiste papieren heeft de macht. Vooral automatiseerders, financieel specialisten en technici hebben het voor het kiezen.

‘Helaas zijn er nog steeds bedrijven die dat niet doorhebben. Sommige grote werkgevers hadden afgelopen jaren geen enkel probleem met het vinden van personeel. Hun naam trok voldoende mensen aan’, zegt Gelderblom. ‘Inmiddels zijn er maar weinig bedrijven die zich dat kunnen permitteren en zich qua imago in de zogenoemde sexyzone bevinden, zoals TomTom.’

Zo oordeelden it-sollicitanten blijkbaar dat D-Reizen niet trendy genoeg was. Bij het reisbureau zaten ze al een geruime tijd te springen om automatiseerders. De reisbureauketen had meerdere bemiddelingsbureaus ingeschakeld om deze specialisten te vinden. Tevergeefs.

Toen na het WK Nederlanders massaal reizen begonnen te boeken, nam de druk op de it-afdeling toe. Dankzij een wervingsdag met een contract plus helikoptertocht als hoofdprijs kunnen de vermoeide automatiseerders bij D-Reizen in Hoofddorp binnenkort hun nieuwe collega’s verwelkomen.

Ook Philips kampt met moeilijk vervulbare vacatures. Dirk van de Lagemaat, manager Recruitment Operation, heeft duizend banen te vergeven in Nederland. Hij ziet de toekomst somber in. Er studeren te weinig techneuten af en komende jaren gaan veel Philips-werknemers met pensioen. ‘We halen inmiddels mensen uit Oost-Europa. Ook geven we voorlichting op scholen en universiteiten, in de hoop mensen te overtuigen een carrière in de techniek te kiezen.’ Probleem: techniek heeft een stoffig imago. ‘Misschien moet er een soapserie komen met sexy techneuten in de hoofdrol. Dit kan effect hebben op de beroepskeuze van jongeren. Kijk maar naar de politieserie CSI en het effect op studies als forensic science.’

Betere wervingstechnieken kan Van de Lagemaat vooralsnog niet bedenken. ‘Ook om mij heen zie ik weinig goede strategieën. Als die er waren, had ik ze wel geleend, dat is beter dan slecht bedacht.’

Randstad Professionals is optimistischer. Via campagnes kun je je bedrijven weer aantrekkelijk maken voor nieuwe werknemers, stelt Gelderblom. ‘Rabobank heeft dat bijvoorbeeld goed gedaan met de commercials van Jochem de Bruin. Het stoffige coöperatieve imago hebben ze van zich afgeschud.’

Randstad Professionals beschouwt internet als belangrijk nieuw wervingsmedium. ‘Virtuele netwerken zoals LinkedIn zijn bij uitstek geschikt om je doelgroep te bereiken.’

Exotische tactieken die tijdens de internethype gebruikelijk waren, werken niet meer, stelt Gelderblom. ‘Gesprekken in showrooms kunnen niet meer, werknemers zijn rationeler geworden. Ze geven de voorkeur aan groeimogelijkheden en een goede bedrijfscultuur.’ Onlangs ondervond automatiseerder Carco-IT dat aan den lijve. ‘De eerste dag die we organiseerden in de Opel-showroom was een succes. Na tekening van het contract kon de itc’er wegrijden in een lease-Opel Corsa of Zafira. We hebben zo tien mensen gevonden. Daarna bleek er geen interesse meer te zijn. We zijn gestopt met de actie’, zegt personeelsmanager Vivienne Engels die binnen afzienbare tijd vierhonderd nieuwe medewerkers wil aannemen.

Volgens René Steuer van het Appoint Professionals is het organiseren van dagen met presentaties en gesprekken de uitkomst. ‘Deze manier van werven zorgt voor geconcentreerde aandacht bij zowel opdrachtgever als bemiddelingsbureau’, verklaart de organisator van ICT Carrière Event voor D-Reizen, ‘beide partijen werken naar zo’n dag toe.’

De zeventien ict’ers die meededen aan wervingsactie van D-Reizen waren op grond van hun cv’s geselecteerd. Als huiswerk moesten ze 360 vragen over hun talent en motivatie beantwoorden. Deze antwoorden zijn door een psycholoog gebruikt als grondstof voor een rapport over de talenten en vaardigheden van de kandidaten.

‘We willen voorkomen dat sollicitanten zich blindstaren op een grote leaseauto. Ze moeten denken over hun loopbaan, bedenken waar ze over drie jaar willen zijn. Hebben ze dan wel genoeg tijd voor hun kinderen of staan ze dan dagelijks in de file met die leasebak?’ zegt Steuer.

Van de zes automatiseerders die uiteindelijk boven Amsterdam vlogen, hebben vijf een arbeidscontract met D-Reizen getekend. Een is afgehaakt omdat hij ergens anders meer kon verdienen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden