'Jongeren kunnen naar hun pensioen fluiten'

FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV hebben groot gelijk dat ze weigeren in te stemmen met het pensioenakkoord. Het bestuur van de vakcentrale schildert de twee dissidente bonden ten onrechte af als stalinisten die te radicaal zijn geworden om zich nog naar de mores van de polder te voegen. FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft gewoon heel slecht onderhandeld. Dat zegt econoom Sweder van Wijnbergen.

Beeld anp

Wat is er zo slecht aan het pensioen­akkoord zoals dat er nu ligt?
'In het akkoord zit een fatale weeffout in de beoordeling van de financiële gezondheid van de pensioenen. Er wordt voorgesteld om verwachte beleggingsrendementen op te nemen in de waardering van de pensioenverplichting. Dat betekent dat de verleiding voor pensioenfondsbestuurders groot is om op basis van nog niet gerealiseerde rendementen tot indexatie (verhoging van de pensioenuitkering) over te gaan. De eerste jaren zal dat goed gaan, er is nog 800 miljard euro in kas. Maar zodra de rendementen maar even tegenvallen, raken de fondsen snel door hun geld heen.

'In de Verenigde Staten heeft deze rekenmethode er al toe geleid dat 65 procent van de staatspensioenfondsen binnen vijftien jaar failliet zal zijn. Ik kan jongeren verzekeren dat als zij akkoord gaan met dit pensioenakkoord, ze nu bijdragen aan een stelsel waarin ze later naar hun pensioen kunnen fluiten.

Blijkbaar denkt FNV Jong daar anders over. Zij stemmen wel in met het akkoord.
'Ik denk dat het met onbegrip te maken heeft. Dacht u dat bankdirecteuren voor de crisis nog begrepen welke financiële producten ze hadden? Finance is zo complex geworden dat het voor mensen die niet heel diep in de techniek zijn ingevoerd, bijna niet te begrijpen is. Je kunt het de bondsbestuurders niet eens kwalijk nemen. Ik denk dat driekwart van de pensioenspecialisten te weinig pure financiële kennis heeft om dit akkoord goed te overzien.

'Verder speelt de kadaverdiscipline in de vakcentrale een belangrijke rol. Er wordt keihard campagne gevoerd tegen de tegenstanders. Jongerius kan met een brutaliteit dingen zeggen die feitelijk gewoon onjuist zijn. Ze heeft vorig jaar een enorme fout gemaakt door te zeggen dat de pensioenleeftijd 65 jaar zou blijven en nu wil ze zich revancheren door met een pensioenakkoord te komen dat er op het eerste gezicht inderdaad mooi uitziet. Het enige dat momenteel voor haar telt is het redden van haar eigen hachje.'

Lees het hele interview vandaag in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden