Jongeren dieper in de schuld

Zowel jongeren als ouderen betalen hun rekeningen steeds minder vaak op tijd. Veruit de grootste groep wanbetalers zit in de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar....

ANP

De schulden van jongeren onder de vijftien zijn in een jaar tijd verdrievoudigd. Zij hebben gemiddeld 264 euro schuld uitstaan tegenover tachtig euro vorig jaar. De toename komt met name door hun ouders. Zij betalen de rekeningen voor bijvoorbeeld doktersbezoeken en lidmaatschappen voor sportclubs niet, die op naam van hun kinderen staan.

Van alle vorderingen valt bijna eenderde in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar. De komst van een eerste kind zorgt vaak voor een forse terugval van het inkomen: de nieuwe moeders werken minder, terwijl het gezin extra kosten krijgt.

Ook de groep mensen tussen de 35 en 45, met veelal opgroeiende kinderen, heeft het zwaar. Een volledig huishouden met kinderen wordt financieel hard geraakt door het verlies aan inkomsten bij een echtscheiding of verlies van een baan.

Het aantal vorderingen bij 65-plussers is in drie jaar tijd driemaal zo groot geworden. Het incassobureau wijt dat aan de teruggang in koopkracht bij deze groep. Deze ouderen kunnen basiszaken als huur en energie niet meer op tijd betalen. Ook de openstaande vorderingen voor zorg springen eruit, aldus Intrum Justitia.

Intrum Justitia stelt vast dat de hoogte van de schulden 'aanzienlijk' is gestegen. Daarnaast zorgen het overheidsbeleid, hogere en meer boetes, alsmede gelijkblijvende lonen bij stijgende prijzen voor een achteruitgang van de koopkracht.

Het grootste incassobureau in Nederland pleit voor een structurele aanpak van de schuldenproblematiek in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden