Jongeren achteruit in beloning

De economische malaise kost hoogopgeleide jongeren geld. Het bruto inkomen van deze high potentials bedraagt dit jaar gemiddeld 34.795 euro, 7 procent minder dan de 37.244 euro die de jonge hoogopgeleiden vorig jaar nog verdienden....

Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Ithaka Media Consult, in opdracht van weekblad Intermediair. Het bureau ondervroeg 8058 jongeren die minimaal een hbo-opleiding hebben en maximaal tien jaar werken.

Het is voor het eerst in de negenjarige geschiedenis van het onderzoek dat het inkomen van jonge hoogopgeleiden terugloopt. Voor het eerst ook is er geen stijging in de salarisverwachtingen op langere termijn. Jonge hoogopgeleiden verwachten over zes jaar gemiddeld 43.320 euro per jaar te verdienen, evenveel als ze vorig jaar aangaven. Een startsalaris van 26.830 euro bruto per jaar wordt normaal geacht.

Reden van de bijgestelde verwachtingen is de ongunstige arbeidsmarkt. Ruim 46 procent van de jonge hoogopgeleiden kwalificeert de arbeidsmarkt als ongunstig of zeer ongunstig, 42 procent twijfelt.

Opnieuw komt uit het onderzoek naar voren dat materiële ambities het verliezen van de immateriële. 'De trend naar zelfreflectie lijkt zich door te zetten', stelt Marieke Visser, manager adverteerdersmarketing bij Intermediair. Intellectuele groei blijkt het belangrijkste dat jonge hoogopgeleiden nastreven. Het hebben van een gezin binnen vijf jaar komt op de tweede plaats.

Het salaris komt pas op de elfde plaats: 13 procent hecht er waarde aan binnen vijf jaar meer dan 75 duizend euro te verdienen.

Opmerkelijk is dat het aantal jongeren dat kiest voor een vervolgstudie daalt. Intermediair had juist een toename verwacht. 'Wij verwachtten in deze neergaande economie een toenemende behoefte aan vervolgopleidingen om zo voldoende bagage te hebben om je baan te behouden, of er een te zoeken', zegt Visser.

Maar ze heeft ook een mogelijke verklaring voor de tegengestelde beweging: 'Vooral bij de hoogopgeleiden die al langere tijd werken, zijn de opleidingsbudgetten gekrompen.

'De durf om in deze tijden bij je werkgever voor tijd en geld aan te kloppen om aan een vervolgopleiding te beginnen, is bovendien kleiner geworden.'

De animo om parttime te werken is opvallend sterk gestegen. Waar in 2002 slechts 31 procent aangaf parttime te willen werken, zegt dit jaar ruim de helft van de jonge hoogopgeleiden - 51 procent - liever vier dagen te werken in plaats van vijf, ook als ze daarvoor een deel van hun salaris moeten inleveren.

Voor bijna tweederde is een carrière een belangrijk onderdeel van het leven. Eenderde vindt het belangrijk voor zijn dertigste een gezin te stichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden