Jonge vrouwen verdienen nu meer dan jonge mannen

Het verschil in de beloningen van mannen en vrouwen neemt af, onder meer doordat het opleidingsniveau van vrouwen stijgt. Daardoor verdienen jonge vrouwen nu gemiddeld nu meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van eigen onderzoek.

Vrouwen aan het werk bij de ANWB Alarmcentrale in Den Haag Beeld anp
Vrouwen aan het werk bij de ANWB Alarmcentrale in Den HaagBeeld anp

Dankzij hun hogere opleiding verdienen vrouwen bij de overheid nu tot hun 36ste meer dan mannen. In het bedrijfsleven ligt het omslagpunt waarop mannen meer verdienen dan vrouwen op 30 jaar. Volgens Peter van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, ligt dit omslagpunt steeds later. 'In 2008 verdienden mannen in het bedrijfsleven na hun 25e meer dan vrouwen, in 2014 is dat dus vijf jaar later.' Bij oudere werknemers is het opleidingsniveau van mannen vaak nog hoger dan dat van vrouwen.

Uit onderzoek van stichting Loonwijzer en vacaturesite Monsterboard naar loonverschillen in mei van dit jaar kwam de inhaalslag van vrouwen nog niet naar voren. Wel nam het verschil toen ook al af, en bleek dat de kloof vele malen kleiner was dan in de meeste andere Europese landen.

Inhaalslag

Vrouwen zijn bezig aan een inhaalslag op het gebied van beloningen. Vooral bij de overheid is het salarisverschil met mannen de afgelopen jaren geslonken. In 2008 verdienden vrouwen in de publieke sector in doorsnee 16 procent minder dan mannen, in 2014 bedroeg dit verschil nog 10 procent. In het bedrijfsleven slonk het gat van 22 naar 20 procent.

Een groot deel van het verschil komt door kenmerken als opleidings- en beroepsniveau, deeltijdwerk en werkervaring. Daarvoor gecorrigeerd verdienden vrouwen bij de overheid in 2014 5 procent minder dan mannen, tegenover 7 procent in 2008. In het bedrijfsleven nam het gecorrigeerde verschil in die periode af van 9 naar 7 procent.

Het CBS kan naar eigen zeggen niet vaststellen of het overblijvende verschil te maken heeft met discriminatie of andere oorzaken.

Het verschil in de beloningen van mannen en vrouwen neemt af. Beeld anp
Het verschil in de beloningen van mannen en vrouwen neemt af.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden