Opinie

'Jonge bankier is het stempel graaier zat? Werkgever, geef dan openheid over bonussen'

Bij een debat over de economische crisis in De Balie bleef de kruk van de jonge bankier leeg. Zij kregen een spreekverbod van hun werkgever, schrijft organisator Kim Brouwers. 'Als zij werkelijk niets hebben om zich voor te schamen, dan doen zij er goed aan om transparant te zijn.'

Actievoerders omsingelen het kantoor van De Nederlandsche Bank. Beeld anp

Vorige week gingen in De Balie in Amsterdam Generatie Ik'ers (geboren tussen 1982 en 1994) met elkaar in discussie over de vraag wat de invloed is van de economische crisis op het denken over geld, ethiek, beloningssystemen en bonussen. De vraag die zij zichzelf stelden: Schuilt er in ieder van ons een graaier, als kinderen van het neoliberalisme, of heeft de crisis ons denken over wat een rechtvaardige beloning is, veranderd?

De Balie nodigde een aantal young professionals uit, die aan het begin van hun carrière staan, ieder in een ander werkveld: de 'subsidie slurpende kunstenaar', de 'maatschappelijk betrokken weldoener' en de 'gewetenloze bankier'. Maar die derde kruk bleef leeg. Geen enkele jonge bankier wilde meepraten over dit onderwerp. Wat was er aan de hand? Schaamden zij zich? Durfden ze er niet voor uit te komen dat ze een bonus ontvangen? Nee hoor, er waren wel degelijk jonge bankiers bereid iets te vertellen over de bonuscultuur op de Zuidas, maar elk van hen werd teruggefloten door hun werkgever. Ze werden geconfronteerd met een heus spreekverbod of kregen te horen dat 'het ten zeerste afgeraden werd' om mee te doen aan deze discussie.

Argwaan
Zelfs anoniem waren er geen bankiers te vinden die hier iets over wilden zeggen. Hoe hoog de bonus is die zij krijgen, of ze überhaupt een bonus krijgen, de hoogte van hun salaris, daar mochten zij van hun werkgever niets over loslaten. Hoe hoog zijn die bonussen dan wel niet, dat het zo geheim is?, vroegen de aanwezigen in De Balie zich af, onder wie de argwaan groeide. Waarom wilden de banken zo weinig openheid geven? Wat hebben zij te verbergen?

En dus bleef de derde kruk leeg en werd pijnlijk duidelijk dat de financiële sector geheel dicht zit en zich terugtrekt uit het maatschappelijke debat. Totdat een dapper figuur uit de zaal er na een half uur genoeg van had: hij werkte bij een bank en wilde best op die kruk plaatsnemen. Immers, de discussie was uit balans als de stem van de bankier niet gehoord werd. Hij kon niet vertellen voor welke bank hij werkte en ook niet wat hij verdiende (dat was verboden door zijn werkgever), maar hij wilde wel iets vertellen over de rol van geld in zijn sector.

Openheid
Nee, bonussen en hoge salarissen zijn geen blast from the past. Maar jonge bankiers zijn het beu om op een feestje als graaier te worden weggezet, wanneer zij vertellen dat ze voor een bank werken. Geheel onterecht, vinden zij, want ze verdienen best goed, maar de meeste van hen krijgen geen exorbitant hoge salarissen of bonus. En dus zijn zij best bereid om meer openheid te geven over de beloning voor hun werk. Nu alleen hun werkgevers nog.

Als zij werkelijk waar niets hebben om zich voor te schamen, dan doen zij er goed aan om transparant te zijn. Als zij hun beloningssysteem goed zouden kunnen uitleggen, dan zouden ze dat wel doen, was het gevoel dat nu in de zaal overbleef. En dus bleef de bankier met een stempel 'gewetenloze graaier' zitten. Als de banken willen dat hun jonge werknemers met trots kunnen vertellen voor wie ze zich vaak 50 of 60 uur per week inzetten, dan is het nu tijd voor openheid.

Kim Brouwers is politicoloog en maakte in samenwerking met de Balie 'Generatie IK: de ethiek van de nieuwe graaiers'

 
Als zij hun beloningssysteem goed zouden kunnen uitleggen, dan zouden ze dat wel doen, was het gevoel dat nu in de zaal overbleef
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden