Jong krijgt plekje in hart van het polderoverleg

Vandaag mag Judith Ploegman van FNV Jong voor het eerst de Sociaal-Economische Raad toespreken. Een jongere tussen de gevestigde belangen....

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Judith Ploegman (29), voorzitter van FNV Jong, woont vandaag haar eerste vergadering van de Sociaal-Economische Raad (SER) bij. Ze wil dat het adviesorgaan van ondernemers, vakbonden en onafhankelijke kroonleden meer oog krijgt voor jongeren.

Vertegenwoordigers van jongerenorganisaties rammelen al langer aan de poort van de SER, het belangrijkste adviesorgaan van de regering op het terrein van werk en werknemersverzekeringen. Zo zetten begin vorig jaar leden van de jongerenorganisaties van CDA en D66 demonstratief een oude fauteuil in de hal van het SER-gebouw in Den Haag. De SER liet de actievoerders destijds weten dat ze aan het verkeerde adres waren. Als ze een plekje in het hart van de polder ambieerden, moesten ze aankloppen bij de ondernemersorganisaties, de vakbonden of het kabinet. Deze drie partijen leveren ieder elf leden van de SER.

FNV Jong is niet echt een vakbond waar jongeren lid van kunnen worden. Het is een ‘netwerk’ voor leden van de FNV-bonden die jonger zijn dan 35 jaar. Ruim 200 duizend FNV-leden vallen onder deze beschrijving. Vakcentrale FNV bezet acht van de elf werknemerszetels in de SER en mag zelf beslissen wie ze afvaardigt.

Ploegman neemt de plaats in van Lucia van Westerlaak (47), de voorzitter van FNV Kiem, de bond voor werknemers en zelfstandigen in de grafische en creatieve sector. ‘Ik hoorde dat werd gezocht naar een plek voor FNV Jong. Wij hebben toen besloten onze plaats ter beschikking te stellen. Het is goed dat FNV Jong op dit podium de ruimte krijgt’, zegt Westerlaak.

De Kiem-voorzitter, die sinds begin vorig jaar in de SER zat, is niet bang dat ze door dit gebaar minder invloed kan uitoefenen. ‘Als er onderwerpen aan de orde komen die bijvoorbeeld betrekking hebben op zelfstandigen zonder personeel of werknemers met een kort dienstverband, dan worden we wel gevraagd om plaats te nemen in een commissie van de SER.’

Vakcentrale FNV is de eerste bond die een vertegenwoordiger stuurt die afbreuk doet aan het imago van de SER als bolwerk van witte oude mannen die vooral oog hebben voor de belangen van hun soortgenoten.

Ook Alternatief voor Vakbond (AVV) van Mei Li Vos pleit voor meer invloed van outsiders die niet worden vertegenwoordigd door de traditionele bonden, zoals allochtonen en kleine zelfstandigen. ‘Volgende maand praten we hierover met de nieuwe SER-voorzitter, Rinnooy Kan’, zegt Vos.

Ploegman is het jongste SER-lid uit de ruim vijftigjarige geschiedenis van dit instituut. In 1984 leek Kitty Roozemond het jongste lid te worden. Ze was toen 28 jaar, maar kon niet toetreden omdat het overlegorgaan een minimumleeftijd hanteerde van 30 jaar.

De procedure om de leeftijdgrens op te heffen nam zo enorm veel tijd in beslag, dat Roozemond al 30 was geworden voordat de wetswijziging rond was. Nu geldt geen expliciete minimumleeftijd meer voor de SER. In de praktijk moeten leden ouder zijn dan 18 jaar: ze moeten kiesgerechtigd zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden