John de Mol verkoopt TMG-belang aan Vlaams Mediahuis en haalt radiostations definitief binnen

Het bittere overnamegevecht rond de Telegraaf Media Groep (TMG) is voorbij. Mediamiljardair John de Mol verkoopt zijn belang van 29,2 procent in de uitgever aan het Vlaamse mediabedrijf Mediahuis. In ruil daarvoor doet TMG zijn belang van 23 procent in Talpa Radio over aan John de Mols investeringsmaatschappij Talpa. Zo krijgen de Vlamingen de Telegraaf Media Groep alleen in handen, en mag De Mol de radiotak in zijn geheel hebben.

John de Mol tijdens de presentatie van de plannen van Talpa voor SBS in het DeLaMar Theater. Foto anp

Dat hebben TMG, Mediahuis en Talpa vrijdagavond bekend gemaakt. De Mol probeerde eerder dit jaar hardnekkig de Telegraaf Media Groep in handen te krijgen. Hij bood met 6,50 euro per aandeel meer dan Mediahuis, maar niettemin koos de meerderheid van de (groot)aandeelhouders voor de Vlamingen. Dit om de rust binnen het moederbedrijf van de Telegraaf, dat al jaren kampt met grote problemen, terug te brengen. De Mol stapte nog naar de Ondernemingskamer om zijn gelijk te halen, zijn hogere bod zou genegeerd zijn, maar hij verloor de zaak. De toenmalige top van TMG, die de mediamiljardair steunde, werd geschorst.

Er werd destijds al gespeculeerd dat De Mol met zijn hardnekkige verzet hoopte de radiotak geheel in handen te krijgen, zoals nu is gebeurd. Mediahuis betaalt 6 euro per aandeel TMG aan Talpa. Dat is dezelfde prijs die de Vlamingen eerder boden tijdens de overnamestrijd rond TMG. Het totale bedrag dat TMG betaalt voor het belang van Talpa komt neer op ruim 81 miljoen euro. De prijs die Talpa betaalt voor de radiotak (onder meer Radio 538, Sky Radio 10 en Radio Veronica) levert TMG een boekwinst van ruim 8 miljoen euro op.

Wedergekeerde rust

De nieuwe TMG-topman Marc Vangeel zei vrijdagavond dat de deal de rust bij het bedrijf weer terugbrengt, waardoor weer vooruitgekeken kan worden. 'Dit bedrijf weer sterk en leidend maken, is en blijft ons belangrijkste doel.' De radiodeal is volgens De Mol's Talpa van groot belang voor het net opgerichte overkoepelende mediabedrijf Talpa Networks. 'Voor de uitrol van Talpa Network is het strategisch gezien van enorme waarde om alle aandelen van het radiobedrijf in bezit te hebben en daar hebben we op aangestuurd.' Mediahuis-topman Gert Ysebaert zegt blij te zijn met het einde van het overnamegevecht. 'We zullen met volle kracht de nieuwe koers voor TMG voortzetten. Dat is goed voor alle partijen.'

Het TMG-gebouw. Foto anp
Meer over