John de Mol neemt Radio 10 FM over

John de Mol, bestuursvoorzitter van tv-concern Endemol, heeft voor een onbekend bedrag de commerciële radiozender Radio 10 FM gekocht. Enkele maanden geleden kocht hij ook al Radio Noordzee....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

De Mol koopt Radio 10 van krantenuitgeverij Wegener en een stichting die vorig jaar door Wegener als tijdelijke aandeelhouder was ingeschakeld. De overeenkomst is nog niet helemaal rond, maar Erik de Zwart, directeur van De Mols radiobedrijf, zegt dat de deal niet meer mis kan gaan.

Daarmee is De Mols honger naar radiozenders nog niet gestild. De Zwart: 'Voor Nederland hebben we met deze twee zenders het maximum bereikt, maar in het buitenland gaan we ook aan de slag. Europa, de rest van de wereld: overal is radio.'

De koopdrift van John de Mol komt vlak voor de aanstaande herverdeling van FM-frequenties. Zonder een FM-frequentie is een radiostation aangewezen op de kabel, en daarmee vrijwel waardeloos. Mét zo'n frequentie wordt een radiozender meteen tientallen miljoenen euro's waard.

In de veilingprocedure, die vandaag begint, mag elk radiobedrijf twee FM-frequenties verwerven. Eén gewone, waaraan geen inhoudelijke beperkingen zijn gesteld. En daarnaast mag ook één 'geclausuleerd' pakket worden verworven. Dat kan zijn een nieuwszender, een klassieke zender, of een zender voor bijzondere popmuziek. Volgens De Zwart is die laatste categorie geknipt voor Radio 10. Radio 10 valt onder de categorie 'bijzondere niet-recente muziek', zegt hij. Waar hij de kennelijke zekerheid aan ontleent ook inderdaad voor beide zenders een FM-frequentie te kunnen bemachtigen, is niet duidelijk.

Er is één radiogroep die drie zenders in bezit heeft. Radio 538, Sky Radio en Classic FM hebben alledrie dezelfde groep aandeelhouders: mediatycoon Rupert Murdoch plus een groep Nederlandse radiopioniers: Lex Harding, Rob Out, Peter de Jager en Ton Lathouwers. Eén van hun stations kan geen frequentie krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden