Johan Lundgren wil minder en Jos Baeten krijgt juist meer

Peter de Waard
Baeten en Lundgren. Beeld anp
Baeten en Lundgren.Beeld anp

De winnaar: Johan Lundgren, Easyjet 'Vrouwen moeten gelijke beloning krijgen'

Salarissen van topbestuurders hoeven niet altijd omhoog. Ze kunnen ook omlaag. Zelfs in het hier zo verfoeide Angelsaksische model gebeurt dat.

Johan Lundgren, die sinds 1 december bestuursvoorzitter is van prijsbreker Easyjet heeft om salarisverlaging gevraagd. En de raad van commissarissen heeft daar mee ingestemd.

Lundgren zou 740 duizend pond gaan verdienen (834 duizend euro). Dat wordt 704 duizend pond.

Lundgren zal er geen boterham minder om eten. Maar het is een mooi gebaar. Hij doorbreekt hiermee de gedachte dat bestuurders meer moeten gaan verdienen, omdat collega's bij soorgelijke bedrijven ook meer krijgen.

Nevendoel is het verschil tussen de beloning voor mannen en vrouwen niet verder te laten oplopen. Dat ligt in Engeland heel gevoelig nadat een BBC-presentatrice bekendmaakte dat ze voor precies hetzelfde werk minder betaald kreeg dan haar mannelijke collega's. Bij Easyjet verdienen mannen gemiddeld twee keer zo veel als vrouwen. Dit heeft echter vooral te maken met het feit dat 19 van de 20 piloten bij Easyjet man zijn.

Lundgren zei in een reactie: 'Easyjet heeft zich absoluut verplicht om mannen en vrouwen gelijke kansen en gelijke betaling te bieden. Ik wil daarin een voorbeeld stellen en heb de commissarissen gevraagd mijn salaris terug te brengen tot dat van mijn voorganger.'

null Beeld AFP
Beeld AFP

De verliezer: Jos Baeten, ASR '40 procent meer na privatisering'

Jos Baeten is de zoon van een Limburgse verzekeringsmakelaar die zelf met een schadeformulier naar een ongeluk ging. Als jongeling moest hij aan het werk: schoonmaken in de spoelkeuken, aardbeien plukken en aan de lopende band van een augurkenfabriek.

Maar hij wilde net als zijn vader verzekeringsmakelaar worden. Hij kwam in vaste dienst bij Stad Rotterdam, maakte carrière en werd de topman van het huidige ASR (De Amersfoortse, Ditzo, Europeesche Verzekeringen en Ardanta) dat in 2008 werd genationaliseerd toen moederbedrijf Fortis zich verslikte in de overname van ABN Amro.

Twee jaar geleden ging ASR weer naar de beurs. En nu de privatisering is voltooid vindt de raad van commissarissen van ASR onder leiding van Kick van der Pol het nodig in twee jaar de bezoldiging van Baeten op te trekken van 529 duizend naar 750 duizend euro. Niemand weet wat de toegevoegde waarde is van 40 procent meer.

Baeten wordt daarmee geen betere bestuurder, zal niet harder gaan werken en zal ook niet zoals een topvoetballer op een supertransfer uit zijn. Baeten had beter moeten weten: 529 duizend euro ligt al ver boven de balkenendenorm. En anders zijn president-commissaris wel. Van der Pol was tot 2016 voorzitter van de raad van toezicht van de VPRO en moet daar geleerd hebben hoe gevoelig de salariskwestie ligt.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden