Joh. Enschedé drukt ons geld niet meer, het komt uit Duitsland

AMSTERDAM - Alle nieuwe Nederlandse bankbiljetten uit de geldautomaat komen vanaf 2012 uit Duitsland en Groot-Brittannië. In de aanbesteding voor het drukken van eurobiljetten heeft De Nederlandsche Bank (DNB) huisdrukker Joh. Enschedé gepasseerd ten faveure van twee Duitse drukkers en een Britse.

Van onze verslaggever Xander van Uffelen
De drukkerij van Joh. Enschedé in Haarlem. © anp Beeld
De drukkerij van Joh. Enschedé in Haarlem. © anp

Het is de eerste keer dat DNB kiest voor louter buitenlandse drukkers. Op dit moment drukken Joh. Enschedé en een Duits bedrijf de biljetten.

Sinds de invoering van de euro is met het blote oog niet te zien of een biljet een Nederlandse herkomst heeft. Maar de centrale bank is er wel voor verantwoordelijk dat er genoeg eurobiljetten voor Nederland en de Nederlandse banken beschikbaar zijn.

Aanbesteding

De keuze van DNB voor de drie buitenlandse drukkers vloeit voort uit een grote Europese aanbesteding. Samen met de centrale banken uit Cyprus, Estland, Finland, Luxemburg, Malta, Slovenië en Slowakije heeft DNB allerlei drukkers uitgenodigd een offerte in te dienen.
De keuze is gevallen op de Duitse drukkers Bundesdruckerei en Giesecke & Devrient en de Britse drukker De La Rue International. Door de Europese aanbesteding is DNB goedkoper uit.

De Haarlemse drukker Joh. Enschedé gaf gisteren geen reactie op het verlies van de drukorder.

DNB maakt later bekend hoeveel biljetten de drie drukkers mogen produceren. Er zijn momenteel naar schatting 300- tot 400 miljoen biljetten in omloop. Een deel van deze biljetten moet vanwege slijtage worden vervangen.

Goedgekeurd

De drukorder is afgestemd met de Europese Centrale Bank (ECB). Na inventarisatie op Europees niveau krijgen alle individuele centrale banken te horen hoeveel biljetten en van welke coupures er moet worden gedrukt. Alleen goedgekeurde drukkerijen mogen biljetten fabriceren.

Het eurobiljet zal in 2012 voor minimaal 30 procent van duurzaam katoen zijn gemaakt. In het verleden was dit slechts 15 procent. Over het papier in het biljet zijn geen duurzame criteria vastgelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden