Joekos-top op de vlucht

De gehele top van het olieconcern Joekos, belaagd door de Russische overheid, is het land ontvlucht. De bestuurders willen voorkomen dat ze worden opgepakt. 'Er is geen enkel lid van de raad van bestuur in Rusland achtergebleven', citeerde de Britse krant Financial Times donderdag een ingewijde...

ANP

Volgens een andere anonieme zegsman is het bedrijf 'onthoofd'. Onder de gevluchten zouden zich de Russische operationele leidinggevenden Aleksandr Temerko, Michail Troesjin en productieleider Joeri Beilin bevinden.

De Amerikaanse financiële topman, Bruce Misamore, zei in de krant niet van plan te zijn om zijn leven op te offeren voor Russische politieke doeleinden. Hij komt pas terug als hij zeker weet dat zijn vrijheid en veiligheid niet in gevaar zijn. Misamore was woensdag opgeroepen voor ondervraging. Hij zou de openbaar aanklager hebben laten weten op zakenreis te zijn.

Belastingaanslagen hebben het concern een schuld bezorgd van meer dan 15 miljard euro. Het Kremlin heeft het bedrijf gedwongen zijn belangrijkste productie-eenheid te verkopen. Vorige week heeft de Russische regering een openingsbod voor Yuganskneftegas vastgesteld op 8,6 miljard dollar. Dat is de helft van wat deze divisie van Joekos volgens deskundigen waard is.

Misamore zei dat de politie de burelen van Joekos-topman Steven Theede was binnengevallen. Misamore's landgenoot zou inmiddels ook in Londen zijn.

Tot nu toe hebben de autoriteiten zich vooral gericht op de aandeelhouders. Zo zitten oprichter en belangrijkste eigenaar Michael Chodorkovski en Platon Lebedev gevangen. Zij worden beschuldigd van fraude en belastingontduiking. Volgens waarnemers wil het Kremlin met de ontmanteling van Joekos de politieke ambities van Chodorkovski breken.

De marktwaarde van Joekos is inmiddels met een ruim eenvijfde geslonken tot onder de 3 miljard dollar. 'Joekos is als een mammoet die door duizenden pijlen is geraakt. Het bloedt en wankelt en zal binnenkort neerstorten en sterven. Dan gaan mensen het beest in vele stukken hakken. De eerste ronde zal op 19 december plaatshebben bij de veiling van Yugansk', aldus een bron. De laatste tien dagen is een directielid opgepakt en zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd voor twee van zijn collega's.

Ook zouden de autoriteiten jacht maken op de advocaat van Joekos, Dimitri Golobov. 'Dagelijks worden huiszoekingen gepleegd bij medewerkers van Joekos. Er heerst een sfeer van terreur en intimidatie', aldus een ingewijde tegen de Financial Times. Volgens de krant vergadert het bestuur later deze week in Londen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden