Jeltsin: 'Rusland dit jaar WTO-lid'

Rusland zal volgens president Jeltsin nog dit jaar lid worden van de Wereldhandelsorganisatie, de WTO. 'Rusland moet lid worden van de WTO en ik denk dat het eerder dit jaar dan in 1998 zal gebeuren', voorspelde Jeltsin zondag aan het slot van de Top van de Acht, waar voor het...

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

DENVER

In de slotverklaring van de Top van de Acht wordt door de oorspronkelijke Groep van Zeven - de regeringsleiders van de grootse industriële landen in de wereld - de toetreding van Rusland tot de WTO gesteund, maar er wordt geen concrete datum genoemd.

In een aparte bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G7 werd benadrukt dat Rusland alleen lid kan worden van de WTO als is voldaan aan de gebruikelijke voorwaarden die voor alle kandidaat-landen gelden. Dat betekent dat de hervormingen in Rusland op het terrein van economische liberalisering, monetaire en fiscale hervorming en het slechten van handelsbarrières concrete resultaten opgeleverd moeten hebben.

In Denver werd door de Top van de Acht de eerste nieuwe stap van de Russische integratie in de wereldeconomie gezet door Rusland toe te laten tot de Club van Parijs. Volgens president Clinton is dat een nieuw bewijs dat de wereld is veranderd en de Russische economie geïntegreerd wordt in de wereldeconomie.

De Club van Parijs is de organisatie van landen die op grote schaal hebben geleend aan ontwikkelingslanden in Latijns Amerika, Afrika en Azië. Deelname aan de Club van Parijs biedt Rusland de mogelijkheid een deel van de oude leningen van de voormalige Sovjet-Unie aan landen in de Derde Wereld terug te vorderen. De schattingen over deze leningen lopen op tot 130 miljard dollar.

'Het lidmaatschap van de Club van Parijs is een goede zaak voor onze begroting', aldus de Russische minister van Financiën Tsjoebais, die erkende dat Rusland geen aanspraak kan maken 'op alle uitstaande schulden en ook een bijdrage zal leveren aan schuldenverlichting voor de allerarmste landen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden