JD Sports nieuwe eigenaar van Perry Sport en Aktiesport

JD Sports heeft een overeenkomst bereikt voor een over overname van de winkelketens Perry Sport en Aktiesport. Dit maakten de curatoren van de twee ketens dinsdag bekend.

Redactie
Perry Sport. Beeld anp
Perry Sport.Beeld anp

Vorige week werd bekend dat het Britse JD Sports de filialen van de twee winkelketens wilde overnemen van het failliete moederbedrijf Unlimited Sports Group (USG). JD Sports Fashion heeft nu al ruim 800 winkels heeft in verschillende landen, waaronder ook 16 in Nederland.

Het is nog niet bekend hoeveel winkels JD Sports exact overneemt. Het zal op termijn een aantal winkels overdragen of sluiten, afhankelijk van de prestaties van de winkels en de onderhandelingen met verhuurders. Werknemers van Perry Sport en Aktiesport zijn nu nog in dienst van de failliete vennootschappen. Aan hen is op 1 maart door de curatoren ontslag aangezegd. Een groot deel van hen kan echter aan het werk blijven in de overgenomen winkels. Ook op het hoofdkantoor in Amsterdam blijft een groot deel van de banen behouden.

Ontslagen werknemers

De ontslagen medewerkers van het failliete Perry Sport en Aktiesport blijven met vragen achter. Het UWV reisde hotelzaaltjes af om die te beantwoorden. 'Waar blijven mijn overuren?' (+)

null Beeld anp
Beeld anp

Slachtoffer van V&D

Unlimited Sports Group (USG) werd meegesleept in de eerdere faillissementen van V&D en Macintosh. Perry Sport en Aktiesport hadden vestigingen in de warenhuizen van V&D en de schoenenzaken van Scapino. Toen die de deuren moesten sluiten, verloren de beide winkelketens zo veel omzet dat een faillissement onontkoombaar werd.

In de afgelopen tijd werd door de curator met negen verschillende kandidaten over een doorstart gesproken.

JD Sports Fashion is een redelijk jonge winkelketen die in 1981 werd opgericht in Bury onder de rook van Manchester. Het richt zich met sportkleding en vrijetijdskleding met name op de voor merken zo gevoelige jongerenmarkt. De keten ontdekte als een van de eerste dat sportmerken als Nike, Adidas, Reebok en Puma door jongeren ook als vrijetijdskleding in de armen werden gesloten en speelde daar slim op in.

De overname is nog wel afhankelijk van de goedkeuring door toezichthouder ACM. Een beslissing daarover wordt deze week nog verwacht.

JD Sports Fashion

- Hoofdkantoor: Bury, Engeland
- Topman: Peter Cowgill
- Aantal winkels: ruim 800 winkels van verschillende ketens in meerdere landen.
- Activiteiten: sportkleding, vrijetijdskleding, vooral voor jongeren.
- Opgericht: in 1981 met een winkel in Bury, onder de rook van Manchester.
- Historie: Het bedrijf opende al snel vestigingen in grote steden als Manchester en Londen en telde binnen vijftien jaar meer dan vijftig winkels. De groei kwam in een stroomversnelling in 2002, toen de onderneming er tweehonderd winkels bij kreeg met de overname van First Sport. Ook daarna stuwden overnames de groei, ook naar andere landen in Europa. Sinds 2005 is JD Sports Fashion voor 57 procent in handen van investeringsbedrijf Pentland Group, dat ook merken als Lacoste en Speedo bezit.
- Werknemers: bijna 16 duizend
- Omzet 2015: 1,5 miljard Britse pond (ruim 1,9 miljard euro). Winst voor belasting 100 miljoen pond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden