Jarige Kimberly-Clark geeft personeel 3,4 miljoen opties cadeau

Kimberly-Clark, de Amerikaanse producent van toiletpapier en papieren zakdoekjes, heeft wereldwijd 3,4 miljoen aandelenopties - totale waarde ruim 340 miljoen gulden - verspreid onder haar werknemers....

Van onze verslaggever

EDE

Dit cadeautje komt vlak nadat het concern een flinke reorganisatie achter de rug heeft. Daardoor daalde het aantal Nederlandse werknemers van zeshonderd naar 380. Een productievestiging in Veenendaal werd gesloten. Volgens de woordvoerder is het grootste deel van de werknemers uit Veenendaal via outplacement weer aan de slag gekomen. In Europa zijn ruim duizend banen verdwenen.

Het aanbod geldt voor alle 56 duizend medewerkers, verspreid over 58 landen. In Gennep produceert Kimberly-Clark toiletpapier, keukenrollen en papieren zakdoekjes van de merken Page en Popla. In Ede is het verkoopkantoor gevestigd.

Afhankelijk van het salaris krijgt het personeel 25 tot maximaal 125 opties. Wat betekent dat de top van het bedrijf een groter cadeau in het vooruitzicht wordt gesteld dan het lagere personeel. 'We willen iedereen relatief gezien dezelfde waarde geven', laat een woordvoerder weten. De opties kunnen over enkele jaren worden omgezet in aandelen. Het is volgens het bedrijf ook mogelijk om de opties later om te zetten in contanten.

De Nederlandse regering is bezig met plannen om opties te gaan belasten. 'Er is rekening gehouden met het Nederlandse fiscale klimaat. De plannnen van de regering zullen niet van toepassing zijn op deze regeling.'

Voor het lopende jaar verwacht Kimberly-Clark een wereldwijde omzet te behalen van 15 miljard dollar, voor Nederland wordt een omzet verwacht van 250 miljoen dollar. De prijs van de optie is gebaseerd op de slotkoers van het aandeel Kimberly-Clark op Wall Street op 21 oktober. Deze bedroeg ruim 52 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden