Japanse economie nog dieper in slop
De recessie waarin de Japanse economie sinds april verkeert, blijkt nog dieper dan tot nu toe gemeld.
Drie weken geleden kondigde de Japanse regering in een eerste raming aan dat de economische krimp tussen juli en september rond de 1,6 procent zou uitkomen. Maar maandag bleek het bijgestelde groeicijfer op -1,9 procent te liggen. De belangrijkste oorzaak zijn de tegenvallende investeringen door bedrijven, twee keer minder dan eerder was geraamd.
De cijfers zijn een nieuwe tegenslag voor de regering van Shinzo Abe, die in 2012 aan de macht kwam met de belofte dat hij de Japanse economie na meer dan dan een decennium van deflatie weer op de rails zou krijgen.
Drie pijlen
De liberaal-democratische premier heeft vorige maand juist vervroegde verkiezingen aangekondigd op 14 december. Zo hoopt hij zich tussentijds te verzekeren van nog eens vier jaar regeringsmacht voordat hij nog meer impopulaire maatregelen zal nemen om de economie van het land weer uit het moeras te trekken, waar het al zo lang in vastzit.
Zijn beleid is tot nu toe gebaseerd op drie 'pijlen'. De eerste pijl is het bijdrukken van geld. Zo hoopt Abe de inflatie aan te wakkeren en ervoor te zorgen dat de Japanners hun geld uitgeven in plaats van oppotten. Daarnaast probeert hij met gerichte maatregelen de investeringen van burgers en bedrijven aan te moedigen. En zijn derde pijl zijn belastingverhogingen die de overheid in staat stellen om meer te investeren.
Die derde pijl lijkt nu de belangrijkste oorzaak van de nieuwe tegenvallende cijfers. Door de hogere belastingen op consumptie zijn de Japanners minder gaan uitgeven en doen bedrijven minder nieuwe investeringen.
Abe werd maandag dan ook hard aangepakt door zijn politieke tegenstanders. 'Het bankroet van Abenomics is nu wel voor iedereen helder', zei Tetsuro Fukushima van de Democratische Partij. 'Zijn beleid heeft een aanzienlijk zwakkere yen opgeleverd, huishoudens flink geraakt en de consumptie bevroren.'
Toch blijkt uit opiniepeilingen vooralsnog niet dat Abe voor zijn positie moet vrezen. De premier zou zelfs kunnen rekenen op de steun van een absolute meerderheid van de Japanners.
Ook op de beurzen leidde het nieuws maandag niet tot paniek. De Nikkei index sloot 0,08 procent hoger dan afgelopen vrijdag.
undefined