Japanse economie groeit voor het eerst in jaren

De Japanse economie heeft in het eerste kwartaal van dit jaar het hoogste groeitempo in vier jaar bereikt. Dat is te danken aan toenemende bestedingen van consumenten en aan investeringen van het bedrijfsleven....

Van onze verslaggever

Doordat de groei tegenviel, daalden de yen en veel Japanse aandelen vrijdag in waarde. Niettemin valt de groei van 2,4 procent op tegenover de daling in het laatste kwartaal van 1999 met 1,6 procent.

Met de groei in het eerste kwartaal lijkt de Japanse economie eindelijk uit het dal te zijn. De directeur van het Planbureau, Taichi Sakaiya, zei nu een gestage groei van de economie te verwachten. 'Vanaf de tweede helft van het jaar zal de groeiende consumptie de economie aanzwengelen.'

Ook premier Yoshiro Mori is optimistisch. 'Het feit dat de economie een groei heeft doorgemaakt, telt meer dan de exacte cijfers.' Voor hem zijn de cijfers een opsteker, omdat op 25 juni verkiezingen worden gehouden. De premier maakte daar verder geen toespelingen op.

In het eind maart afgesloten begrotingsjaar 1999/2000 vertoonde het bruto binnenlands product een toename van 0,5 procent. De regering had gerekend met 0,6 procent. Volgens Mori is de groei het resultaat van de inspanningen van de bevolking en van de kleine en middelgrote ondernemingen.

Het is voor het eerst in drie jaar dat er weer groei in de Japanse economie zit. In het vorige begrotingsjaar kromp de economie met 1,9 procent, in het jaar ervoor met 0,1 procent.

Japanse fabrikanten als NEC en Sony zijn echter blij dat consumenten weer meer aankopen doen. Consumentenuitgaven namen in het afgelopen kwartaal met 1,8 procent toe. In het laatste kwartaal van 1999 namen de uitgaven nog met 1,6 procent af. Een deel van de groei had overigens te maken met het feit dat februari in dit schrikkeljaar een dag langer was. Sony ziet op zijn thuismarkt de vraag toenemen voor de Playstation II en flat-screen televisies.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden