Japans overbruggingsplan banken drukt koers yen

De Japanse regering is gisteren akkoord gegaan met een ingrijpend plan om de doodzieke bankensector te saneren. Er komt een reeks overbruggingsbanken die noodlijdende financiële instellingen onder hun hoede nemen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Maar de financiële markten reageerden donderdag teleurgesteld op het plan. De Japanse munt zakte terug naar 141,92 yen per dollar. Woensdag werd nog maar 137,90 yen voor een dollar betaald. Rabobankanalist Geert Embrechts bestempelt het plan voorlopig als 'oude saké in nieuwe zakken'.

Zoals verwacht is het brugbankplan de Japanse versie van het model dat de Amerikanen hanteerden om hun bankencrisis in de jaren tachtig op te lossen. Een brugbank voorkomt dat faillerende banken in hun val gezonde bedrijven mee sleuren.

Volgens het plan komen Japan's zieke banken de komende twee jaar onder curatele van het Financial Supervision Agency. Zij bestuurt de bank en zoekt naar overname- of fusiepartners. Na een periode van twee jaar nationaliseert Japan de resterende banken. Hiervoor heeft premier Hashimoto 188 miljard gulden aangewezen van een al bestaande pot van 430 miljard gulden (30 biljoen yen). Pas na vijf jaar kunnen de banken worden geliquideerd. Dan verkoopt de staat de bankbezittingen.

Volgens Embrechts is zelfs dit bedrag onvoldoende, bovendien kunnen de financiële markten niet vijf jaar wachten. De banken gaan gebukt onder slechte leningen ter waarde van 1100 miljard gulden. Bovendien is in het plan opgenomen dat de aandeelhouders zoveel mogelijk gecompenseerd worden voor de verliezen. Op deze manier draaien de Japanse belastingbetalers op voor de risico's die aandeelhouders hebben genomen.

De financiële sector zou liever zien dat er snel een paar banken geliquideerd worden. Dit is de snelste weg om het vertrouwen in de sector terug te winnen. Tot nu toe heeft Japan alle banken uit de wind gehouden door ze financiële steun te verlenen. Keuzes zijn uitgebleven en het ziet er naar uit dat Japan deze beslissingen weer vijf jaar voor zich uit schuift. Daarom verwacht niemand dat het brugbankplan tot veel faillissementen zal leiden.

Embrechts verwacht geen dramatische val van de yen: 'De recente ingreep van de Amerikaanse centrale bank heeft een ''bodem'' in de markt gelegd, net boven de 140 yen per dollar. Pas als de yen door de 145 yen/dollar grens heen gaat, zullen er weer grote spanningen ontstaan.'

Voor buitenlandse banken zijn het wel interessante tijden. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch heeft deze week haar eerste bankkantoren voor de gewone Japanner geopend. In totaal heeft het 53 kantoren over kunnen nemen van een grote failliete Japanse bank. Hiermee is de zakenbank de eerste buitenlandse concurrent op de Japanse markt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden