Japanners verliezen hun greep op Amerikaans vastgoed

Rodeo Drive nummertje 2 staat te koop. Het duurste stukje vastgoed in Los Angeles is een loden last gebleken voor de Japanse winkelketen Sogo....

Van onze verslaggever

Een verblijf in Los Angeles is niet compleet zonder een bezoek aan Rodeo Drive 2. De tempel voor de liefhebber van luxe goederen. Armani, Cartier, Chanel, Gucci, Tiffany's Versace, Yves Saint Laurent; je kunt het allemaal kopen in het poenige winkelcentrum in Beverly Hills.

De Japanse winkelketen Sogo is bezweken voor de rentelast van het peperdure statussymbool en verkeert in surseance van betaling. Nu gaat Rodeo Drive in de uitverkoop, meldt de Britse zakenkrant The Financial Times. Vraagprijs: 130 miljoen gulden.

Sogo, dat ooit 225 miljoen gulden betaalde voor dit prestigieuze stukje vastgoed, is niet de eerste vastgoedbelegger die het onderspit delft in de Verenigde Staten. Rockefeller Center met het wereldberoemde Radio City Music Hall, Golfbaan Pebble Beach, de Chrysler building: het was allemaal in bezit van Japanse investeerders die eind jaren tachtig de Amerikaanse vastgoedmarkt opkochten.

Die Japanse koopwoede stond voor veel meer. Eind jaren tachtig vreesde Amerika de economische dominantie van Japan. Amerika consumeerde zich suf en Japan financierde indertijd de staatsschuld en de creditcard-leningen. De beste auto's waren door Japanners ontworpen en werden dik tien jaar geleden op zijn best in Amerika in elkaar gezet. Op het hoogtepunt van de Japanse economische macht werd iconen van de Amerikaanse cultuur opgekocht. Niet alleen Pebble Beach en Rockefeller Center, ook de Hollywood Studio's van Columbia Pictures vielen in Japanse handen. De Verenigde Staten leken economisch afhankelijk te worden van Japan.

Maar dik tien jaar later is er weinig van die vrees over. De Japanse economie is na het klappen van de vastgoedbel volledig leeggelopen. De beurswaarde van veel grote bedrijven ruimschoots gehalveerd. De hoop op een snel herstel van de Japanse economie is door de Azië-crisis verdampt. Sterker nog - waar landen als Zuid-Korea en Thailand zich redelijk hebben hersteld, worstelt Japan nog steeds met de gevolgen van de schuldenlast die is ontstaan na de vastgoedcrisis. Enkele uitzonderingen daargelaten, zoals KPN-partner NTT DoCoMo.

De gedwongen verkoop van Rodeo Drive 2 is dan ook meer dan het faillissement van een Japanse vastgoedketen. Het is symbolisch voor de economische macht van de Verenigde Staten, waar de economie al bijna tien jaar onafgebroken groeit. De Amerikaanse auto-industrie maakt weer winst. Met Intel en Microsoft hebben de Verenigde Staten twee toonaangevende computerbedrijven in huis en de Amerikaanse mediabedrijven domineren het internet.

Gezien die economische voorspoed is hete logisch dat het Amerikaanse vastgoed, voor een belangrijk deel, weer in handen komt van de Amerikanen. Voor de makelaar in kwestie moet het geen probleem zijn om een lokale investeerder te vinden die wat geld heeft om te investeren in luxe vastgoed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden