Jakarta noemt overleg met IMF 'indrukwekkend'

De Indonesische autoriteiten zijn ingenomen met het eerste overleg dat ze gisteren hebben gevoerd met Stanley Fischer, plaatsvervangend algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Muhammad en Fischer spraken over de versnelling en verdieping van de economische hervormingen die het land volgens het IMF moet doorvoeren. De tweede man van het IMF, die direct na aankomst in Jakarta naar het departement van Financiën was gegaan, zei dat 'het hele hervormingsprogramma' ter tafel is gekomen. 'Dit is pas het begin', voegde hij daaraan toe.

De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Murdiono verklaarde dat 'het IMF de herstructureringen en hervormingen die door Indonesië worden genomen, niet dicteert. De presentatie van de begroting heeft dat bewezen'. Nadere uitleg op zijn woorden gaf de bewindsman niet. Murdiono, die geregeld als woordvoerder van president Soeharto optreedt, heeft zich in het verleden tegen het inroepen van IMF-hulp getoond.

Juist de begroting die Soeharto vorige week ontvouwde, heeft bij het IMF de twijfel doen ontstaan of Indonesië zich wel zal houden aan de strenge voorwaarden die het fonds heeft gesteld in ruil voor een omvangrijk pakket kredieten ter waarde van ongeveer 40 miljard dollar (80 miljard gulden). De uitgangspunten in de begroting zouden onrealistisch zijn en de voorgestelde ingrepen om de economische situatie te verbeteren, te slap.

De IMF-delegatie moet Jakarta ervan overtuigen dat het land zich terdege dient te houden aan de voorwaarden van het fonds. Vandaag ontmoet Fischer het Indonesische staatshoofd. De eerste man van het IMF, Michel Camdessus, komt woensdag in Jakarta aan. Hij heeft donderdag een gesprek met Soeharto. De 76-jarige president is de afgelopen dagen ook in Indonesië steeds meer onder druk is komen te staan.

De begrotingsvoorstellen waren voor de Amerikaanse president Clinton vorige week al aanleiding telefonisch contact op te nemen met Soeharto. Zaterdag drong ook de Japanse premier Ryutaro Hashimoto bij Soeharto aan de IMF-voorwaarden toe te passen.

Enkele uren na dit gesprek besloot Jakarta vijftien grote openbare projecten waaronder de bouw van enkele krachtcentrales, autowegen en een nieuwe luchthaven bij de stad Medan op het eiland Sumatro op de lange baan te schuiven of te herzien.

De plannen waren al eerder in de ijskast gezet, maar kort geleden bleek dat ze op 1 november bij presidentieel decreet alsnog goedkeuring hadden verworven. Dat nieuws leidde tot beschuldigingen van nepotisme, omdat bijna al die projecten zijn verbonden aan bedrijven die nauwe relaties onderhouden met de regering-Soeharto.

De miljarden dollars die door het opschorten van de plannen vrijkomen, kan het land beter gebruiken. De regering verklaarde evenwel dat hier slechts sprake is van uitstel. 'Uiteindelijk zullen alle projecten worden ontwikkeld.'

Zaterdag werd opnieuw op grote schaal gehamsterd. De bevolking vreest een verdere waardevermindering van de rupiah die na de begrotingspresentatie hard omlaag is geschoten. In Jakarta kochten bewoners zoveel mogelijk levensmiddelen. Oproepen tot kalmte hadden weinig effecten.

De regering trachtte ondertussen de prijsstijgingen zoveel mogelijk in te dammen. De prijzen voor bakolie, bloem en rijst, die worden vastgesteld door overheidsinstantie voor grondstoffen Bulog, zouden niet omhoog gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden