Jagers doodden 3 miljoen walvissen in 20ste eeuw

In de twintigste eeuw zijn bijna drie miljoen walvissen gedood. Dat blijkt uit een nieuwe schatting na wetenschappelijk onderzoek. Het getal ligt een stuk hoger dan altijd werd gedacht. 'De grootste jacht uit de menselijke geschiedenis', aldus de onderzoekers.

Een bultrug.Beeld afp

Het onderzoek, genaamd 'Het legen van de oceanen: een overzicht van de industriële walvisvangst in de 20ste eeuw', baseert zich op getallen van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) en gecorrigeerde gegevens over de walvisjacht door de voormalige Sovjet-Unie. In totaal zijn tussen 1900 en 1999 ongeveer 2,9 miljoen walvissen gedood voor commerciële doeleinden, concludeert de studie.

In 1920 werden wereldwijd meer dan 175 duizend walvissen gedood. Dat aantal schoot daarna snel omhoog. De walvisjacht bereikte zijn piek in de jaren vijftig; alleen al op het zuidelijk halfrond werden toen bijna 470 duizend walvissen gedood.

De IWC, de enige internationale instantie die regels stelt aan de walvisjacht, vaardigde in 1986 een wereldwijd verbod op de commerciële walvissenjacht uit. Dat moratorium bevat één uitzondering, namelijk de vangst die in het teken staat van wetenschappelijk onderzoek. Japan ontduikt op die manier al jaren het verbod door de jacht te funderen op wetenschappelijke doeleinden. Het walvissenvlees komt in dat land alsnog terecht in restaurants.

Een Brydewalvis.Beeld epa

Na de invoer van het verbod daalde het aantal gedode walvissen drastisch. In de jaren negentig werden nog 7.170 walvissen gedood. Noorwegen, Japan, IJsland, Korea en de voormalige Sovjet-Unie bleven de jacht echter voortzetten. Noorwegen en IJsland hebben het moratorium op grond van juridisch bezwaar nooit ondertekend.

Japan beloofde vorig jaar de walvisvangst met tweederde te verminderen, nadat het Internationaal Gerechtshof oordeelde dat de Japanse walvisvangst in beschermde Antarctische wateren onwettig was. Volgens het Hof kan Japan het wetenschappelijke karakter van het huidige walvisprogramma niet aannemelijk maken.

Ondanks de daling van de grootschalige walvisvangst in de afgelopen dertig jaar, wordt de walvis nog altijd bedreigd. Onder meer door de luide sonar van marineschepen, botsingen met schepen en klimaatveranderingen veranderen walvissen van voeding en leefgebied.

Beeld afp
Witte walvissen.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden