Jaap Smit gaat CNV leiden

amsterdam De 53-jarige Jaap Smit wordt de nieuwe voorzitter van de vakcentrale CNV. Smit – wiens benoeming nog wel moet worden bekrachtigd door de CNV-leden op 10 mei – volgt René Paas op....

Smit wil komende jaren de vakbeweging een ‘modernere jas’ aantrekken, zodat het CNV meer jongeren aantrekt, een belangrijke rol blijft spelen als belangenbehartiger en maatschappelijke organisatie. De theoloog is een onbekende in de polder en sinds kort pas lid van het CNV.

‘Jaap Smit, Jaap Smit?’, zegt een verbaasde Henk van der Kolk, voorzitter van concurrent FNV Bondgenoten. ‘Nee, het zegt me helemaal niks.’ Ook Agnes Jongerius van de FNV laat per sms weten dat ze de nieuwkomer heeft moeten ‘googlen’.

Volgens Paas – die hem enkele malen heeft ontmoet – maakt de nieuwe voorzitter een ‘stevige indruk’. ‘Het is hem buitengewoon goed gelukt om Slachtofferhulp Nederland opnieuw in te richten en op de kaart te zetten’, laat interim-voorzitter Bert van Boggelen weten.

Volgens Victor Janners, die als directeur beleid van Slachtofferhulp Nederland nauw met hem heeft samengewerkt, is Smit een ‘open, gezaghebbende man die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt’. Hij heeft van de afdelingen van Slachtofferhulp één organisatie gemaakt en de dienstverlening uitgebreid. ‘Voorheen werden onze vrijwilligers niet ingezet bij calamiteiten, nu gebeurt het structureel.’

Er staat de nieuwe CNV-voorzitter geen gemakkelijke klus te wachten. De CDA’er Paas vertrok vorig jaar bij de tweede vakcentrale van Nederland (350 duizend leden). Afgelopen jaar werd de post waargenomen door interim-voorzitter Van Boggelen. Deze maakte zaterdag bekend dat hij op de kandidatenlijst van GroenLinks staat.

Het heeft de christelijke vakcentrale lange tijd gekost om een nieuwe voorzitter te vinden. Aanvankelijk werd intern gezocht. Maar bij gebrek aan een goede kweekvijver, lukte het maar niet om een kandidaat te vinden die wilde, voldoende draagvlak had of geschikt was. ‘Het is een ingewikkelde vereniging vol tegengestelde belangen’, verklaarde Van Boggelen enkele maanden geleden.

De keuze voor een externe kandidaat is opmerkelijk. Dit is in het verleden niet altijd vlekkeloos gegaan. Voor Paas, voormalig wethouder in Groningen, bleek de polderpraktijk te weerbarstig. Zijn gebrek aan ervaring was ook een zwak punt. Bovendien stoorde het hem dat de elf bonden binnen de vakcentrale elkaar te veel in de weg zaten en dat het lang duurde voordat er overeenstemming werd bereikt.

Smit zegt niet bang te zijn voor de valkuilen van zijn voorganger. ‘Ik heb vaker een sprong gemaakt naar een onzekere wereld. Het is me altijd gelukt snel een plek te veroveren.’ Wat hij concreet gaat doen om het CNV te moderniseren, weet hij nog niet. ‘Dat ga ik allemaal uitdenken tot 10 mei.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.