Jaap Blokker doorbreekt stilzwijgen met 'recordwinst'

Winkelmagnaat Jaap Blokker stond bij vriend en vijand al te boek als 'een gentleman' en 'een groot koopman'. De media kenden hem vooral als een groot zwijger - tot woensdag....

Blokker meldde een 'recordwinst' van 150 miljoen gulden over het boekjaar 1998-1999, volgens het concern een stijging met 14 procent. De omzet steeg met 15 procent tot 3,8 miljard gulden. Alle winkelketens droegen bij aan de groei - ook de Blokker-huishoudwinkels.

Juist die grootste keten zou slecht draaien, meldde Het Financieele Dagblad ruim een maand geleden. De Blokker-winkels zouden verantwoordelijk zijn voor de tweede winstdaling in twee jaar, zo begreep de krant uit 'interne stukken'. 'Blokker blaast met tegenzin beursgang af' als gevolg van de mindere gang van zaken, aldus het FD.

Het voortijdige vertrek van twee topmanagers maakte het sombere beeld compleet. Vorig najaar pakte Cees Snijders zijn biezen, verantwoordelijk voor de Blokker-winkels. En op 1 april stapte Jaap Blokkers kroonprins Bram Huibers uit de raad van bestuur. Hij bleef wel commissaris.

Pas nu gaat Blokker in de tegenaanval. Onlangs nam het concern een PR-man in de arm: Charles Huijskens, die vorig najaar ook voor WE International in het offensief ging nadat dit modeconcern een publicitaire nederlaag had geleden in de overnamestrijd rond KBB.

Maar hoe offensief is Blokker nu echt? Het concern geeft zelf aan dat de publicatie van de cijfers vooral is bedoeld om de FD-soap te ontzenuwen, die een 'dramatisch' beeld zou schetsen. 'De bestuurders hebben die artikelen niet met plezier gelezen', aldus Huijskens.

Meer dan de Great Communicator blijft Jaap Blokker voorlopig vooral de Grote Reageerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden