ColumnPeter de Waard

Jaagt ING zijn rekeninghouders weg bij de flappentap?

null Beeld
Beeld

Opmerkelijk. ING-klanten kunnen vanaf 1 oktober korting krijgen op de kosten van een bankrekening als ze minder dan vier keer per jaar geld uit de muur trekken. Het is niet veel: 20 procent of drie dubbeltjes op het Oranjepakket van 1,55 euro per maand, de goedkoopste betaalrekening van de bank. Klanten hoeven dan per maand nog maar 1,25 euro aan bankkosten te betalen. Dat is een besparing van 3,60 euro op jaarbasis. Voor elke opname moeten ze 80 eurocent betalen. Wie minder dan vier keer per jaar geld opneemt is daardoor voordeliger uit.

Het is een teken aan de wand. De banken gaan de klanten sturen in de richting van de cashloze samenleving. ‘In het algemeen is een ­contante geldopname bij een automaat duurder dan een pinbetaling’, aldus een ING. Maar er is ook een ­ander voordeel; wie pint ­levert zijn betalingsgedrag uit aan de bank.

Overal is die trend zichtbaar. De drie grootbanken zijn bezig het aantal flappentaps in te perken. ING, Rabo en ABN Amro vervangen hun uitgifte-automaten door knalgele, zogenoemde geldmaten. Dat zal ­ertoe leiden dat een kwart van het huidige aantal ATM’s van deze drie banken verdwijnt.

­Hoeveel in aantallen dat zijn, kan Geldmaat bv niet zeggen. In het ­centrum van Breukelen zal het aantal worden teruggebracht van zeven naar twee. In tweeduizend aangewezen verzorgingsgebieden (winkelcentra, dorpen) zal er minimaal één zijn, aldus de drie banken.

Zelfs de politiek draagt een steentje bij aan de kruistocht tegen cashgeld, zij het om heel andere ­redenen. De ministers Hoekstra van Financiën en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kondigden vorige week aan in de strijd tegen witwassen contante betalingen van boven de 3.000 euro te willen verbieden.

Ook willen de ministers het gebruik van de biljetten van 500 euro verbieden. De ECB heeft de productie van deze hoge coupures al ­gestopt, maar haalt ze niet uit de roulatie door ze ongeldig te verklaren. Als het aan Nederland ligt, ­verandert dat al snel.

Onder Christine Lagarde zal ook de ECB mogelijk de cashloze samenleving propageren. Als topvrouw van het IMF heeft ze er nooit een ­geheim van gemaakt dat over tien tot twintig jaar het papieren bankbiljet even verouderd is als de vaste telefoon. ‘Het geld zelf verandert’, aldus de vrouw die op 1 november van Washington naar Frankfurt ­verkast.

In het openbaar vervoer en in (sport)kantines kan al alleen maar met de pin worden betaald. Winkels hebben de plicht om contant geld te blijven accepteren, hetgeen vooral is bedoeld om kwetsbare groepen als ouderen te ontzien. Maar in veel opzichten in het een achterhoedegevecht.

Wie over een paar jaar met een portefeuille met bankbiljetten rondloopt is een potentiële misdadiger. Wie met een enkel biljet bij de kassa zwaait is een dief van zijn ­eigen portemonnee. Cash is hoogst verdacht of oerdom.

En zelfs iemand van boven de 100 jaar zal dat stempel niet op zich gedrukt willen hebben.

Minder vaak geld uit de muur trekken wordt door de bank beloond. ING-rekeninghouders die minder dan vier keer per jaar de geldautomaat bezoeken, wordt 20 procent minder aan kosten in rekening gebracht op de betaalrekening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden