Ja, huisdieren hebben effect op het milieu

Bijna 60 procent van de Nederlandse gezinnen heeft een huisdier, bleek uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken. Er zijn ruim 33 miljoen huisdieren, waaronder 3 miljoen katten en 1,5 miljoen honden. Wat betekent dit eigenlijk voor het milieu?

'Ga niet zelf fokken: er zijn al te veel kittens en puppy's.'

Zijn er meer huisdieren dan boerderijdieren?

Dat niet. Volgens de jaarlijkse landbouwtelling van het CBS waren er vorig jaar 4,2 miljoen runderen, 12,4 miljoen varkens en 104 miljoen kippen in Nederland. Dat de veeteelt milieu- en gezondheidsproblemen veroorzaakt, is wel bekend. Maar de invloed op het milieu van onze huisdieren is nooit onderzocht.

Huisdieren produceren toch geen mestoverschot?

Heb je de kattenbak weleens gezien? En de drollen van je hond? Al die poep veroorzaakt niet alleen vervuiling van de omgeving en extra afval, we doen er ook niets mee. Honden- en kattenpoep kun je niet op de composthoop gooien: er kunnen wormeneitjes en bacteriën in zitten die besmettelijk zijn voor mensen. Wel zijn er hondencompostbakken waarin je, na toevoeging van speciaal verteerpoeder, ook hondendrollen (en kattenpoep) veilig kunt composteren.

En kattendrollen?

Als je katten buiten poepen, bemesten ze de tuin. Bij binnenkatten hangt de duurzaamheid van de poep af van de soort kattenbakkorrels. Kleikorrels bijvoorbeeld zijn heel milieubelastend. De meeste kattenbakkorrels, ook die van hout of papier, mogen niet bij het gft-afval, tenzij ze een Milieukeur hebben of uw gemeente een uitzondering maakt. Gooi ze in de afvalbak; dan worden ze verbrand en leveren nog energie.

Product: huisdier
Prijs: varieert
Oordeel: van * (Deense dog) tot **** (goudvis)
Verkrijgbaar: asielen

Nog meer millieubelasting?

Het voer. We geven onze huisdieren zalm en kip, groenten en graan, die kostbare landbouwgrond kosten en die we (meestal) ook zelf zouden kunnen eten.

Dat klinkt wel serieus.

Het valt mee. Het vlees en de vis bestaan uit bijproducten zoals oren, nieren, uiers, vinnen en andere delen die mensen niet eten en die anders zouden worden weggegooid.

Wat is het meest duurzame dierenvoer?

Een diervoedermerk als Yarrah gebruikt alleen restproducten uit de biologische (vlees)sector en van verantwoord gevangen vis.

Is er niets positiefs te melden?

Gelukkig wel. Huisdieren hebben een wetenschappelijk bewezen, positief effect op onze gezondheid: ze sparen flink wat medische kosten uit.

Welk huisdier is het minst milieubelastend?

Een goudvis. Verder geldt: hoe kleiner het dier, hoe kleiner de CO2-pootafdruk. Maar een kringloophuisdier is het beste.

Een wát?

Haal je huisdier uit het asiel. Of neem hem over van je oude tante. Ga niet zelf fokken: er zijn al te veel kittens en puppy's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden