iX, ieks of ai-iks?

iX. Leuke naam voor een personage in een James Bond-film of voor een nieuw internetkatern van NRC Handelsblad, maar voor een beurs?...

iX, staat voor 'International Exchanges', maar hoe spreek je de hippe afkorting eigenlijk uit? Luidt het 'Ai-iks', op z'n Engels? Dat is wel hoe de toekomstige iX-baas Werner Seifert het uitspreekt.

Maar op het Damrak leidt de Engelse uitspraak tot verwarring. ''Ai-iks' lijkt te veel op AEX', zegt Raymond Salet van de Amsterdamse beurs. 'Wij zeggen daarom 'ieks', alsof je met je nagels over iets akeligs krast.'

iX wordt dus 'ieks' in het Nederlands. Fraai is anders.

Lekker kort is het wel. Kort betekent toegesneden op de nieuwe tijd. De code www.iX.com typt nu eenmaal sneller weg dan www.grootstebeursvaneuropa.com.

Toch is internet duidelijk niet de overweging geweest. Het adres www.iX.nl is namelijk al vergeven aan het Utrechtse bedrijf Internet Express. Maar goed, dat is Nederland, straks een vrij onbeduidend landje in het grote Europese beursgeweld. Erger is dat wie naar www.iX.de surft, op de website van een Duits IT-tijdschrift komt. De internationale iX-adressen eindigend op .com, .org en .net zijn alledrie in Amerikaanse handen. De aanvraag van de variant www.iX.co.uk is sowieso onmogelijk omdat voor een Brits adres een naam van tenminste drie letters is vereist. Dat geldt ook in Italië en Spanje. Dat de bedenkers van iX daar nu pas achter komen, is wat je noemt een onfortuinlijke situatie.

De London Stock Exchange heeft nog geen idee wat het internetadres van de iX moet worden. De Deutsche Börse evenmin. Een Duitse woordvoerder laat weten dat er hard wordt gezocht naar een oplossing.

Over de reclamecampagne voor iX is beter nagedacht. Paginagroot kondigden Londen en Frankfurt deze week in de internationale zakenkranten hun huwelijk aan. Onderaan de bladzijde stond in kleine lettertjes de vraag: 'What's next?' Een feest van herkenning voor de oplettende lezer. Want een maand geleden verscheen diezelfde vraag in de reclames rond die andere Europese beurzenfusie, Euronext.

'What's next?', was toen een lonken naar de andere Europese beurzen. 'Doe mee met Euronext, sluit u aan bij Amsterdam, Brussel en Parijs', klonk het vooral in de richting van de Britten.

Nu wordt niet Euronext maar iX de grootste beurs van Europa, en is 'What's next?' een uitnodiging aan Euronext om toch maar onder de vleugels van iX te kruipen. De knipoog is overduidelijk en triomfantelijk.

Euronext. 'De naam is in elk geval goed gekozen', oordeelde het hoofdartikel van uw eigen Volkskrant, na de geboorte van Euronext. 'De eerste grensoverschrijdende fusie tussen effectenbeurzen in Europa, valt te beschouwen als een volgende, logische stap na de introductie van de euro', aldus de commentator. En inderdaad, euro-next.

De beurzen zelf waren echter minder filosofisch. 'We moesten gewoon snel een rechtenvrije naam hebben', zegt beurswoordvoerder Salet. 'Er zijn heel wat namen langs gekomen, United Exchanges, Unex, ach, ik weet ze niet eens meer. We hadden haast.'

Euronext is, geheel volgens beurstraditie, overigens wel een afkorting. 'European New Exchange Technology', luidt de volledige naam van het Frans-Nederlands-Belgische samenwerkingsverband.

Met een vervolg op de euro heeft het weinig van doen. 'De nadruk ligt op technology', zegt Salet. Daarmee bedoelt hij niet de technologiefondsen, die immers maar matig vertegenwoordigd zijn op de Euronext, maar de high tech achter het beurssysteem zelf.

Techniek is echter onbelangrijk. Want techniek heeft iedereen. Wat telt is omvang en met iX lijkt de kans op een nummer één-positie voor Euronext verkeken.

Euronext deed een stap in de goed richting, maar gezien de belangstelling van Madrid en Milaan lijkt International Exchanges de race te winnen. IEX, de International Exchange, luidde de werknaam voor het Nederlands-Belgisch-Franse fusieproject voordat het de naam Euronext kreeg. What's in a name?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden