Italië vindt in armste gebied 'olie-eldorado'

In een van de armste gebieden van Italië zijn grote olievoorraden ontdekt. Verwacht wordt dat de olie van Basilicata aan het eind van deze eeuw voor 10 procent kan voorzien in de behoeften van het energie-arme Italië....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze coorespondent

Jan van der Putten

ROME

Op acht plaatsen in Italië worden op bescheiden schaal olie en aardgas gewonnnen. Eén van die plaatsen is de Val d'Agri, een vallei in de zuidelijke regio Basilicata tussen de steden Potenza en Matera. Daar pompt het staatsenergiebedrijf ENI dagelijks bijna achtduizend vaten olie uit de grond.

Met het oog op een gedeeltelijke privatisering heeft het ENI een prospectus uitgegeven. Daarin staat dat de hoeveelheid olie in de Val d'Agri in 1998-1999 zal toenemen tot 42 duizend per dag, en zich daarna zal stabiliseren tot 83 duizend. Dat is dus ruim tien keer zoveel als de huidige productie.

Bij het ENI is men zuinig met toelichting over de ontdekking van wat de pers al een 'klein olie-eldorado' heeft gedoopt. Men wil niet verder gaan dan de mededeling dat de reserves aanzienlijk zijn en dat het onderzoek en de studies doorgaan. Een van die studies betreft de bouw van een pijplijn van 150 kilometer. Daarin moet binnen drie jaar de olie stromen van de bronnen in de Val d'Agri naar de havenstad Tarente.

De ENI-dochter Agip en buitenlandse olie- en gasmaatschappijen, waaronder Texaco, Fina Mobil en British Gas, zijn in de Val d'Agri druk aan het boren. Het aantal aanvragen voor boorlicenties is de laaste tijd sterk toegenomen. Zo sterk, dat de besturen van de regio Basilicata en de natuurparken gerechtelijke stappen hebben gezet om het boren binnen de perken te houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden