Italië miljarden rijker door beursgang ENEL

Een kleine vier miljoen Italianen hebben de afgelopen weken ingeschreven op de beursgang van ENEL, de nationale stroommaatschappij. Met de verkoop van 35,5 procent van de aandelen hoopt Italië haar staatsschuld met 3 procent, zo'n 40 miljard gulden, te kunnen verkleinen....

Van onze correspondent

De privatisering wordt nu al een succes genoemd. Minister Amato van Financiën maakte afgelopen weekeinde bekend dat niet 20, maar 35 procent zou worden verkocht vanwege de grote belangstelling. De emissie zou vijf maal zijn overschreven. De uitgifteprijs is vastgesteld op 4,30 euro, een kleine negen gulden. Gisteren, daags voor de officiële beursintroductie, werden de aandelen al voor 4,70 euro verhandeld.

Het afstoten van de vele staatsbedrijven is een van de belangrijkste instrumenten waarmee Italië de staatsschuld kan terugdringen, een voorwaarde om in de Economische en Monetaire Unie (EMU) blijvend van de partij te zijn. De staatsschuld voldoet met 118,7 procent van het nationaal inkomen (in 1998) bij lange na niet aan de norm van de EMU. Die ligt op maximaal 60 procent.

Volgens Amato is Italië echter op de goede weg. Voor dit jaar worden de prognoses telkens optimistischer. In maart werd nog uitgegaan van een staatsschuld van 116,9 procent, vorige maand van 115,7 en na de opbrengst van ENEL zou de staatsschuld verder kunnen dalen naar 112,7 procent van het nationaal inkomen.

De privatisering - de tweede grote operatie na de volledige verkoop van Telecom, die inmiddels al weer van eigenaar is verwisseld en sinds enkele maanden door Olivetti wordt gecontroleerd - betekent volgens minister Amato tevens een forse injectie voor de financiële markten in Italië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden