Italië licht Getronics een beentje

Geknoei met de boekhouding door de Italiaanse vestiging heeft Getronics vrijwel de gehele winst over 2005 gekost. De verantwoordelijke managers zijn opgestapt....

De grootste automatiseerder van Nederland had in januari beleggers gewaarschuwd dat de winst zou worden gedrukt door onverwacht slechte resultaten in Italië. Analisten gingen toen nog uit van een verlies van ongeveer 20 miljoen euro. Tot verrassing van Wagenaar bleek het negatieve resultaat uit te komen op 71 miljoen euro.

Uit onderzoek is gebleken dat het Italiaanse management de directie in Amsterdam om de tuin heeft geleid, aldus de topman. De machinaties van de algemeen directeur en de financieel directeur brachten ook overeenkomsten aan het wankelen die Getronics met zijn bankiers had gesloten. De automatiseerder heeft kunnen voorkomen dat de banken hun kredieten introkken.

Nadat Getronics in januari de winstwaarschuwing had doen uitgaan, heeft Wagenaar twee moeilijke dagen beleefd, zei de topman. De raad van commissarissen had zijn hoofd niet gevraagd, ‘al speelde dat wel door mijn gedachten’. Wagenaar besloot aan te blijven nadat het bedrijf een verlenging van het contract met Barclays Bank in Groot-Brittannië in de wacht had gesleept. ‘Dat sterkte me in mijn overtuiging dat we er alles aan hadden gedaan om uit te zoeken hoe het fout heeft kunnen gaan en hoe we een herhaling in de toekomst kunnen voorkomen.’

Het bedrijf heeft geen aangifte gedaan van fraude.

Getronics heeft weinig lol beleefd aan zijn Italiaanse divisie, die de afgelopen vier jaar met verlies draaide. De automatiseerder heeft zijn vestiging in de etalage gezet, maar een veelbelovende koper die aanvankelijk in beeld was, haakte af. Wagenaar denkt snel een koper te kunnen vinden. ‘Zowel nationale als internationale ondernemingen hebben interesse getoond.’

Ondank de Italiaanse perikelen boekte Getronics vorig jaar 23 procent meer omzet. Dat is voor een groot deel te danken aan de overname van de branchegenoot PinkRoccade, die sinds maart vorig jaar in de resultaten meetelt. De Nederlandse activiteiten dragen met 1,07 miljard euro voor 42 procent bij aan de omzet. Getronics verwacht dat de omzet uit diensten dit jaar op eigen kracht verder groeit.

Italië is niet het enige land dat Getronics zorgen baart. In Spanje en Portugal knabbelden ‘budgetoverschrijdingen’ aan de winstgevendheid van het bedrijf. Ook hier zijn passende maatregelen getroffen, aldus Wagenaar. Ook in Groot-Brittannië werkt Getronics hard aan herstel.

Met de publicatie van de teleurstellende resultaten was het leed donderdag voor Getronics nog niet geleden. Journalisten maakten uit de woorden van Wagenaar op dat het bedrijf geen dividend zou uitkeren. Dat bleek een misvatting, meldde het bedrijf aan het eind van de middag in een persbericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.