Italië bouwt Europa’s tweede bank

De Romeinse bank Capitalia wordt voor 21,8 miljard euro verkocht aan UniCredit. De besturen van de twee banken zijn akkoord gegaan met de overname, zo is zondag meegedeeld....

Tezamen vormen de twee Italiaanse banken de op een na grootste van Europa, na de Britse kolos HSBC. Het hoofdkantoor komt in Milaan. De marktwaarde van de combinatie is iets meer dan 100 miljard euro, waarmee banken als UBS (Zwitserland), Santander (Spanje) en Royal Bank of Scotland (RBS) op de ranglijst van grootste banken worden gepasseerd.

Het was al enige tijd duidelijk dat Capitalia zou worden overgenomen. Tot begin dit jaar was ABN Amro een van de mogelijke kopers. ABN bezit ongeveer 8 procent van de middelgrote bank en maakte deel uit van een aandeelhouderspact dat 31 procent van Capitalia controleerde.

De toenaderingspogingen die de Nederlandse bank vorig jaar ondernam – overigens altijd alleen maar bevestigd door Italiaanse zegslieden – werden echter niet op prijs gesteld, zeker niet door Cesare Geronzi (72), de toezichthoudende voorzitter en grand old man van Capitalia. Topman Matteo Arpe (42) stond een stuk welwillender tegenover een buitenlandse overname, maar raakte verwikkeld in een machtsstrijd. Die mondde drie maanden geleden bijna uit in zijn vertrek.

Arpe heeft gisteren aangekondigd zijn ontslag te nemen, bericht het persbureau Bloomberg. In een brief laat Arpe weten dat hij een week geleden door Geronzi werd gevraagd terug te treden om een overname door UniCredit mogelijk te maken.

De meermalen wegens fraude veroordeelde Geronzi komt als overwinnaar uit de strijd: hij krijgt in de nieuwe combinatie de functie van vice-voorzitter.

Het is niet de eerste keer dat deze bankier, die wordt gezien als een van de machtigste mannen in de Italiaanse financiële wereld, zegeviert. Naar aanleiding van zijn veroordelingen is hij de afgelopen jaren diverse keren uit zijn functie gezet, maar telkens kozen bestuur en aandeelhouders van de bank ervoor de man in zijn functie te herstellen. De laatste keer stemde zelfs ABN Amro voor zijn terugkeer, een beslissing die de bank op veel kritiek kwam te staan.

De voorzitter van UniCredit is en blijft Dieter Rampl, de Duitser die bij UniCredit aantrad toen ‘zijn’ HypoVereinsbank in 2005 voor 16 miljard euro werd overgenomen door de Italianen. Ook onveranderd blijft de toppositie van Alessandro Profumo, de onbetwiste leider van UniCredit.

Profumo is voor UniCredit wat Fred Goodwin is voor RBS, een van de huidige belagers van ABN Amro: een door aandeelhouders vertrouwde, harde manager die in hoog tempo aan een wereldwijd bankconcern bouwt.

UniCredits imperium is tot nu toe echter vooral Europees: door grote overnames is het bijvoorbeeld in Oost-Europa de grootste bank. In Italië heeft de bank samen met Capitalia een marktaandeel van 16 procent, waarmee Unicredit in de buurt komt van marktleider Intesa.

UniCredit profiteert van het wegvallen van ABN Amro als mogelijke koper. De Nederlandse bank is nu zelf een overnamedoelwit. De koop van Capitalia is daarnaast ook mogelijk geworden door soepelere regels van de centrale bank van Italië, de toezichthouder op de financiële sector. Daar staat sinds vorig jaar Mario Draghi aan het roer. Draghi schafte een aantal regels af die zijn voorganger, Antonio Fazio, gebruikte om de overname van Antonveneta door ABN Amro (enige tijd) tegen te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden