Italiaanse regering verstrekt Alitalia noodkrediet

De demissionaire Italiaanse regering heeft dinsdagavond besloten Alitalia een overbruggingskrediet te verstrekken van 300 miljoen euro. Het krediet moet Alitalia overeind houden totdat de nieuwe conservatieve regering van Silvio Berlusconi een oplossing voor de verliesgevende luchtvaartmaatschappij heeft gevonden....

AP

Alitalia verliest ongeveer 1 miljoen euro per dag en zou het op eigen kracht nog maar enkele weken kunnen uitzingen. Het kabinetsbesluit komt een dag nadat AirFrance-KLM zijn bod voor de overname van de Italiaanse nationale luchtvaartmaatschappij introk.

De overnamegesprekken ketsten onlangs af doordat steun van de vakbonden voor een noodzakelijke reorganisatie ontbrak. Ook verklaarde Berlusconi zich tegen een overname door AirFrance-KLM. Hij riep Italiaanse ondernemers op Alitalia te redden, maar gegadigden hebben zich tot nog toe niet gemeld.

Demissionair premier Romano Prodi zei dat het overbruggingskrediet aanzienlijk groter is dan zijn regering had voorzien. Dit is gebeurd op verzoek van Berlusconi, die ruim de tijd wil hebben om alternatieve oplossingen te vinden. Alitalia moet het krediet voor het einde van het jaar aflossen, zei Prodi.

Claudio Claudiani van het vakverbond Fit Cisl noemde de maatregel ‘noodzakelijk en positief, zij het aan de late kant’. Hij zei te hopen dat de klanten van Alitalia hierdoor gerustgesteld zijn om met de Italiaanse maatschappij te vliegen. Vertegenwoordigers van de vakbonden gaan donderdag met de directie van Alitalia om de tafel zitten om de situatie te bespreken.

Het is de vraag of het krediet bij de Europese autoriteiten door de beugel kan. De Europese Commissie liet vorige week weten dat Alitalia al staatssteun voor een reorganisatie heeft ontvangen en volgens Europese regelgeving voor 2011 geen verdere overheidssteun meer mag krijgen.

De Italiaanse autoriteiten waarschuwden dinsdag dat de vergunning van Alitalia moet worden ingetrokken als de luchtvaartmaatschappij niet aan haar (veiligheids)verplichtingen kan voldoen.

Europese regels vereisen dat een maatschappij continuïteit laat zien, met name op het gebied van de veiligheid, zei voorzitter Vito Riggio van het Italiaanse bureau voor de burgerluchtvaart, ENAC. ‘Ze moeten garanderen dat ze voor minstens een jaar financieel gedekt zijn’, zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden