Italiaanse minister: Fazio moet weg

De minister van Economische Zaken van Italië, Giulio Tremonti, heeft vrijdag voor de Italiaanse radio gezegd dat de president van de centrale bank, Antonio Fazio, moet opstappen....

Komende dinsdag houdt de regering van premier Silvio Berlusconi een buitengewone vergadering waarin voorstellen ter tafel komen over de benoeming van de president van de centrale bank. Dat heeft de minister-president van Italië vrijdag gezegd tegenover het persbureau Radiocor in Brussel.

Hij zei in het vraaggesprek niets over de positie van Fazio. In de voorstellen zal de ambtstermijn van de centralebankpresident aan een maximum worden gebonden. Fazio is bij zijn aanstelling benoemd voor het leven.

Eerder vrijdag meldden twee toonaangevende kranten in Italië dat Fazio onderwerp is van een onderzoek door justitie. Hij zou zich hebben schuldig gemaakt aan handel met voorkennis in de overnamestrijd rond Banca Antonveneta door Banca Popolare Italia (BPI) en ABN Amro.

Fazio ligt al geruime tijd onder vuur wegens zijn rol bij dat overnamegevecht. Hij zou Banca Popolare Italia hebben begunstigd ten koste van ABN Amro. Het bankbedrijf uit Amsterdam trok uiteindelijk toch aan het langste eind.

Fazio heeft altijd volgehouden in de overnamestrijd niets verkeerds te hebben gedaan. De oproep van diverse kanten aan Fazio om op te stappen als president van de centrale bank heeft hij dan ook steeds naast zich neergelegd.

Fazio werd dit jaar al eerder verdacht van machtsmisbruik. Daarover heeft justitie in Italië de centraal bankier aan de tand gevoeld zonder dat tegen hem een officiële aanklacht is ingediend.

Het bericht over de vermeende handel met voorkennis door Fazio komt aan het eind van de week waarin de topman van BPI, Gianpiero Fiorani, werd gearresteerd. Justitie verdenkt hem van het witwaspraktijken, van samenzwering voor verduistering en verstoring van de financiële markt.

Fazio heeft in oktober een open brief aan de pers geschreven. Hij verklaarde daarin twijfels te hebben over de overname door ABN Amro, omdat hij zich zorgen maakte over de traditionele klanten van Antonveneta, de kleine en middelgrote bedrijven. Fazio was van mening dat ABN Amro geen gevoel voor deze ondernemers zou hebben, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de Italiaanse economie, aldus de topbankier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden