Italiaanse justitie: 'Bank of China wast 4,5 miljard wit'

Volgens de Italiaanse justitie heeft de staatsbank Bank of China honderdduizenden euro's verdiend aan het witwassen van maffiageld. De zaak komt ongelegen voor zowel China als Italië.

In juni vorig jaar doet de politie een inval in een illegaal kledingfabriekje in Prato, het epicentrum van de Chinese gemeenschap in Italië. Beeld AP

In vier jaar tijd heeft een ondergronds netwerk van honderden Chinezen illegaal 4,5 miljard euro van Italië naar China verstuurd via de Milanese vestiging van de staatsbank Bank of China. Die streek 758 duizend euro aan commissies op. Dat blijkt uit onderzoek van de Italiaanse justitie, uitgevoerd onder de codenaam 'Rivier van Geld'.

Officier van justitie Giulio Monferini wil nu bijna driehonderd mensen, vooral Chinezen, voor de rechter brengen. Onder hen bevinden zich vier medewerkers van de Bank of China. Monferini kwam over de periode 2006 tot 2010 een brede waaier aan strafbare feiten op het spoor: van illegale arbeid via het maken van namaakproducten en witwassen tot afpersing en verduistering. Die werden vooral gepleegd in Milaan en Prato.

Schaduwzijde

Die Toscaanse stad geldt als het epicentrum van de Chinese gemeenschap in Italië. De lokale autoriteiten verwelkomden aan het begin van deze eeuw naar schatting 40 duizend Chinezen op een totale bevolking van 180 duizend. Reden was dat de eeuwenoude textielindustrie niet meer kon concurreren met goedkope import uit China.

De Chinezen, vooral afkomstig uit de negen miljoen inwoners tellende havenstad Wenzhou, maakten gretig gebruik van de leegstaande fabrieken. Vanuit Prato konden zij kleren met het voor hen interessante label 'made in Italy' verkopen. Gevolg: de lokale textielindustrie die lang gedoemd leek, kwam weer tot leven. Maar er was een schaduwzijde: naast bonafide ondernemers kregen ook leden van de Chinese maffia voet aan de grond.

Dat er zich grote misstanden voordeden, was al langer bekend. Bij invallen in illegale naaiateliers bleek dat illegale arbeid, overtreding van de arbeidstijdenwet en belastingontduiking gangbaar waren. Er volgden arrestaties, maar daarmee kwam er nog geen einde aan. Dat bleek nog eens in 2013, toen zeven Chinezen om het leven kwamen bij een brand in een werkplaats met kartonnen afscheidingen.

Beeld epa

Ongelegen

Uit de 170 pagina's tellende aanklacht van justitie waar persbureau Reuters inzage in kreeg, valt op te maken dat er zich nog veel meer misstanden hebben voorgedaan. Vooral de hulpvaardigheid van de gerespecteerde Bank of China spring in het oog. Die maakte 2,2 miljard euro in kleine bedragen over zodat de transacties niet zouden opvallen. Vier medewerkers worden er nu van beschuldigd de dubieuze herkomst van het geld aan het oog te hebben onttrokken.

De affaire komt ongelegen voor zowel de Italiaanse als de Chinese autoriteiten. De Italiaanse regering hoopt op meer Chinese investeringen, maar het onderzoek van justitie zou die weleens kunnen afschrikken. Daarnaast wenst China Italiaanse medewerking op justitieel vlak bij het opsporen van corrupte Chinezen - onlangs vond een eerste uitlevering van een verdachte plaats. Maar dan is omgekeerd ook medewerking vereist. Volgens Italiaanse bronnen is daar tot dusver geen sprake van. De Chinese autoriteiten doen niets om het illegaal verkregen geld in China te traceren. De Chinese staatskrant Global Times citeerde een jurist die aangeeft dat de Bank of China 'geen verplichting heeft om samen te werken met de Italiaanse politie'. En de Bank of China zelf ontkent iets verkeerd te hebben gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden