Italiaans 'nee' zet bankaandelen onder druk

Ondanks de Italiaanse nee-stem tegen een grondwetswijziging zijn de Europese aandelenbeurzen maandag overwegend met winst geopend. Bankaandelen stonden buiten Amsterdam wel onder druk. Er bestaat vrees dat de toch al zwakke Italiaanse bankensector verder wordt uitgehold.

Een voetganger in Tokio kijkt naar de koers van de Euro Beeld afp

Voor premier Matteo Renzi was het Italiaanse 'nee' reden om af te treden en dat maakt de financiële markten zenuwachtig. Analisten zijn bang dat het Italiaans bankensysteem door het vertrek van Renzi uit balans raakt. Daarbij weerspiegelt het Italiaans 'nee' een sterk sentiment tegen de gevestigde orde, dat ook aan de grondslag van het Brexitreferendum lag.

Van paniek op de financiële markten door het Italiaanse referendum en het vertrek van premier Matteo Renzi was desondanks geen sprake. In Amsterdam stond de AEX-index na ruim een halfuur 1,5 procent hoger op 456,16 punten. De Midkap steeg 1,2 procent naar 650,35 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 0,7 tot 1,6 procent omhoog. De beurs in Milaan leverde 0,9 procent in.

In Frankfurt hoorden Deutsche Bank en Commerzbank bij de weinige verliezers, met minnen van 1 à 2 procent. De Franse banken Société Générale en BNP Paribas leverden in Parijs bijna 1 procent in. ING en ABN Amro schudden in Amsterdam een aanvankelijk verlies van zich af en wonnen tot 0,7 procent. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is dit niet het begin van een nieuwe crisis. 'Het referendum ging over Italië, de uitkomst is niet een anti-Europese stem. De markten hebben kalm gereageerd.'

De Europese munt daalde wel sterk na de openingsbel op de beurzen in Tokio, om 02.00 uur Nederlandse tijd. Daarbij bereikte de euro een dieptepunt van 1,0506 dollar, het laagste peil sinds 16 maart 2015. Omstreeks 08.15 uur noteerde de euro echter al weer 1,0585 dollar, waarmee de koers opkrabbelde naar een niveau dat vorige week ook een aantal keer werd bereikt.

Volgende hoofdstuk eurocrisis?

Lees hier waarom de banken wel/niet het Italiaanse 'nee' overleven. Twee scenario's.

'Geen vrije val'

Een analist bij de bank van Tokio zegt tegen persbureau Reuters op de korte termijn geen vrije val van de euro te verwachten. 'Maar op de lange termijn kan dit een vertraging betekenen in de Italiaanse pogingen om van slechte bankschulden af te komen.' Italië heeft een van de grootste economieën binnen de eurozone en zware economische tijden achter de rug.

Ook wordt gevreesd dat verdere politieke onrust in Europa, bijvoorbeeld door de Franse verkiezingen, de euro de komende tijd nog verder onder druk gaat zetten. Omdat de dollar ondertussen aantrekt is het goed mogelijk dat beide munten binnenkort evenveel waard zijn, denken valutadeskundigen.

Beeld afp

Onrust in de muntunie

Het vertrek van Renzi leidde in ieder geval tot meer onrust in de op twee na grootste economie van de eurozone. Die onrust kan overslaan naar de rest van de muntunie, bijvoorbeeld via de zwakke Italiaanse banken of door het vooruitzicht op een verkiezingsoverwinning van politici die tegen de euro zijn. De vraag is ook hoe de aandelen van de Italiaanse banken gaan reageren en wat voor invloed dit op de aandelen van andere banken heeft.

Het reddingsplan voor de op twee na grootste Italiaanse bank Monte dei Paschi is nu op losse schroeven gezet. De bank verloor 1 procent aan beurswaarde, de rotere concurrent UniCredit zakte bijna 5 procent.

Het noodlijdende Monte dei Paschi zou door aandeelhouders met een injectie van 5 miljard euro worden geholpen, maar zij kunnen dit besluit terugschroeven vanwege alle onzekerheid. De Toscaanse bank zou in dat geval mogelijk moeten worden genationaliseerd, wat de toch al slechte Italiaanse overheidsfinanciën verder onder druk zou zetten.

De rente op Italiaanse staatsobligaties liep maandagochtend op, wat aangeeft dat de vraag naar de staatsleningen afneemt. Het tegenovergestelde gold voor Duitse en Nederlandse staatsleningen, die door beleggers zeer veilig worden geacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden