Israelische miljardair koopt Texaco-pompen

Chevron is na een jaar leuren af van zijn Texaco-tankstations met de bijbehorende Star Market-winkeltjes in de Benelux...

Theo Stielstra

De Amerikaanse oliemaatschappij, die de pompstations vorige zomer in de etalage zette, wist de 803 tankstations, twee brandstofterminals en nog zes aanverwante bedrijven te slijten aan het Israëlische Delek Petroleum. Delek is de tweede leverancier van olie- en gas in Israël en werd in 1998 onvrijwillig overgenomen door de selfmade onroerend goed-miljardair Yitzhak Tshuva.

Tshuva bezit het majestueuze Plaza Hotel in New York en heeft plannen voor een 5 miljard kostend hotel in Las Vegas op de plaats waar nu het Frontier hotel en casino staan. Met positie 382 is hij een middenmoter op de Forbes ranglijst der rijken. Delek investeert vooral in Amerikaans vastgoed en verder in energievoorzieningen, infrastructuur en media in Israël, de VS en Europa.

Bij Delek Benelux was niemand beschikbaar om de plannen met de tankstations toe te lichten.

Chevron, na Exxon Mobil, Shell en BP, de vierde oliemaatschappij ter wereld, verkoopt de activiteiten voor 516 miljoen dollar.

De verkoop past in de strategie van de oliemaatschappij om te stoppen met de verkoop van brandstoffen aan consumenten. Het geld wat hierdoor vrijkomt, gebruikt de onderneming voor het opsporen en aanboren van nieuwe olievoorraden.

Volgens een woordvoerster van het concern in Londen is met de eigenaar afgesproken de merknaam Texaco zeven jaar te blijven voeren.

Chevron blijft in Nederland actief in de verkoop van vliegtuig- en scheepsbrandstoffen en de winning van olie en gas, onder meer uit de Noordzee.

In maart verkocht Chevron haar minderheidsbelang in de Rotterdamse raffinaderij Nerefco voor 682 miljoen euro aan het Britse BP.

Texaco verkoopt sinds 1902 brandstoffen in Nederland. Het merk begon na de Tweede Wereldoorlog een keten tankstations langs rijkswegen onder de naam Caltex.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden