Is 'weesgeld' nieuwe goudader voor Duitse deelstaten?

De Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg hebben een nieuwe goudader ontdekt: het geld van overleden spaarders zonder erfgenamen. Alleen al in Baden-Württemberg staan naar schatting miljoenen euro's aan banksaldo's van overleden spaarders te verstoffen omdat er geen erfgenamen zijn, of omdat zij niet van het geld weten. Dit weesgeld behoort de nabestaanden toe, of anders de gemeenschap lees: de staatskas.

Hoofdkantoor van de Deutsche Bank. Beeld null
Hoofdkantoor van de Deutsche Bank.

De deelstaten willen slapende saldo's kunnen opeisen als rekeningen langdurig onbeheerd blijven. Nu kan het weesgeld tot in lengte van dagen onopgemerkt wegkwijnen op een bankrekening. 'Het kan niet zo zijn dat banken geld bunkeren dat hun niet toekomt' zei de Noordrijn-Westfaalse minister van Financiën Norbert Walter-Borjans vrijdag in de Duitse pers. De SPD'er heeft een commissie in het leven geroepen die zich over de 'herrenlosen' banksaldo's moet gaan ontfermen. Er moet een centraal register van onbeheerde rekeningen komen, opdat 'spaarders en hun erfgenamen hun recht kunnen halen'. In geval van overlijden moet de bank op zoek gaan naar de erfgenamen van de overleden spaarder. En als er geen erfgenamen zijn, dan komt het geld toe aan de staat, niet aan de bank, aldus Walter-Borjans.

Zijn ambtgenoot in Baden-Württemberg, Edith Sitzmann (Die Grünen), pleit ervoor het Zwitserse voorbeeld te kopiëren. 'In Zwitserland hebben banken de plicht om na zestig jaar de eigenaar van slapende rekeningen openbaar te maken.' Als zich dan nog steeds niemand meldt, kan het geldt de staatskas in. 'We hebben rekeningen die al decennia niet gebruikt worden', zegt Sitzmann. 'Niemand stort geld en niemand neemt geld op. Dan kun je ervan uitgaan dat de eigenaren van de rekeningen overleden zijn. We moeten een regeling treffen waarbij de staat aanspraak kan maken op dit geld.'

Bij de banken in het bijna 11 miljoen inwoners tellende Baden-Württemberg staat naar schatting 16 miljoen euro aan weesgeld in de boeken, bleek uit een anonieme enquête van Sitzmanns ministerie van Financiën. Hoeveel weesgeld en hoeveel onbeheerde rekeningen er in de grootste Duitse deelstaat zijn, het bijna 18 miljoen inwoners tellende Noordrijn-Westfalen, is niet bekend.

De banken zijn niet onder de indruk van het pleidooi van de Duitse deelstaten. 'Het door de ministers van Financiën beschreven probleem bestaat helemaal niet', reageert Thorsten Höche van het Bankenverband, de Duitse bancaire lobbyvereniging. Als banken geen contact meer krijgen met een klant, stellen ze ook nu al onderzoek in om de klant te vinden. 'Als dit mislukt, dan blijft het vermogen in elk geval behouden op de rekening.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden