Is wasmiddel gemaakt van vruchtschillen beter voor het milieu?

Seepje heeft wasmiddelen, gemaakt van de vruchtschillen van de Nepalese Sapindus-zeepboom. Die bevatten een natuurlijke zeepachtige stof, saponine. Hoe duurzaam zijn die gedroogde schillen?

null Beeld RV
Beeld RV

Natuurlijk klinkt goed

De vruchten worden verwerkt onder fairtrade-voorwaarden. Sapindusbomen stijgen in waarde en er worden minder gekapt. En Seepje laat de wasschillen inpakken bij een sociale werkplaats.

Is Seepje dus beter dan gewone wasmiddelen?

De laatste decennia zijn álle wasmiddelen veel milieuvriendelijker geworden. Zo zitten er geen fosfaten meer in. De wasactieve stoffen zijn beter afbreekbaar en je kunt de middelen lager doseren.

En als ze in de sloten en rivieren terechtkomen?

Dat gebeurt niet. Vrijwel alle wasactieve en andere schadelijke stoffen worden eruit gefilterd door de rioolzuiveringsinstallaties. Maar dat zuiveren kost wel behoorlijk wat energie.

Bevat Seepje ook milieubelastende stoffen?

Ook de saponine in Seepje is schadelijk voor het watermilieu, maar wordt er dus net zo uitgehaald door de rioolzuiveringsinstallaties. Seepje heeft de invloed van hun wasproducten op de zuiveringsinstallaties laten onderzoeken en wat bleek: hun producten belasten het afvalwater voor gemiddeld 85 procent minder dan andere wasmiddelen. Dat kost dus minder energie.

Wauw!

Het onderzoek is niet op te vragen of in te zien: we moeten Seepje dus op hun blauwe ogen geloven. Jammer! Maar producten als wasschillen bevatten wel veel minder wasactieve stoffen dan andere wasmiddelen. Het is dus logisch dat ze de zuivering minder belasten.

Minder wasactieve stoffen? Wordt de was dan wel schoon?

Als-ie niet te vuil is, maar dan is wassen met alleen water vaak ook voldoende, zegt de Consumentenbond. Kleding met bijvoorbeeld modder of zweet wordt niet goed schoon.

Is Seepje nou milieuvriendelijker dan andere wasmiddelen?

Hoe sympathiek het merk ook is: dat is de vraag. Ze hebben wel net een Ecocert-certificering gekregen. Dat is een betrouwbaar keurmerk dat hoge milieueisen stelt aan de samenstelling van een product. Maar wasmiddelen als Ecover, Klok en andere Eco-producten hebben ook zo'n certificering. Om wasmiddelen te kunnen vergelijken, zou een 'levenscyclus'-onderzoek nodig zijn waarin de herkomst van de grondstoffen, dosering, gebruik en concentratie in het milieu worden bekeken.

Hoe was je nou het aller-milieuvriendelijkst?

De állergrootste milieuwinst is te halen door met een volle trommel (en gecertificeerd wasmiddel) op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen, zegt Milieu Centraal. En, vooral in gebieden met zacht water, minder wasmiddel te gebruiken, vinden de Hoogheemraadschappen. De hardheid van het kraanwater kun je opvragen bij het waterleidingbedrijf in jouw regio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden