De KwestiePeter de Waard

Is TikTok zoveel gevaarlijker dan Facebook of Whatsapp?

null Beeld
Peter de Waard

Dat de Chinezen met filmpjesapp TikTok gegevens van klanten sprokkelen is niet anders dan hoe KLM dat doet met zijn Flying Blue Miles en Albert Heijn met zijn bonusprogramma. De grootste dataverzamelaars ter wereld zijn de Amerikanen, die ongeveer een monopolie hebben op socialemediabedrijven en een beetje concurrentie van China niet willen tolereren.

Zonder twijfel weet de Amerikaanse geheime dienst veel meer van de handel en wandel van de Nederlandse overheid, de grote concerns, Mark Rutte en u en ik dan de Chinese en de Russische diensten samen. De Amerikanen gaan er prat op dat zij een democratie hebben waarin de activiteiten van de overheid worden gecontroleerd. Er zijn onafhankelijke toezichthoudende instanties die ervoor zorgen dat Google, Facebook, Instagram en WhatsApp zich aan allerlei privacyregels moeten houden.

Maar geen mens weet wat er zich achter de schermen afspeelt als de FBI en de CIA daar in het belang van de nationale veiligheid gegevens opeisen. Vrijwel zeker zijn er lijntjes tussen de machtige Amerikaanse techbedrijven en de Amerikaanse overheid, net zoals die er zijn tussen Chinese bedrijven en de partijbonzen in Peking.

In 2013 meldde voormalig NSA-agent Edward Snowden dat de Amerikaanse spionagedienst op grote schaal telefoons afluisterde en internetverkeer aftapte. Ook politici als bondskanselier Merkel werden afgeluisterd, hetgeen net zo kwalijk is als de vermeende bemoeienis van de Russische geheime dienst met de Amerikaanse verkiezingen.

Dat Trump vreest voor spionage via sociale media is terecht. Alle apps zijn in feite malware en verzamelen gegevens van de gebruikers, die ze vervolgens gebruiken of misbruiken en zelfs doorverkopen. Spionage gebeurt niet meer door mannen gekleed in beige regenjassen met hoog opgetrokken kraag en een gleufhoed, maar wordt gedaan door hackers. Dat doen de Amerikanen net zo goed als de Chinezen, Russen of Britten. De verwijten van Trump aan de Chinezen zijn op zijn zachtst gezegd hypocriet.

Trump heeft militairen en ambtenaren al verboden TikTok te gebruiken. Dat hij nu eist dat TikTok zijn Amerikaanse belangen afstoot of dat anders de app helemaal wordt verboden, is pestgedrag, zo niet een vorm van diefstal. Dat hij ook nog een deel van de opbrengst wil, is van de gekke. Trump escaleert hiermee na de handelsoorlog bovendien ook de digitale oorlog, die de wereld in tijden van corona al helemaal niet kan gebruiken.

Het is een volgende fase in de digitale strijd, die al begon met het verbod op de aanleg van 5G-netwerken door het Chinese bedrijf Huawei. Ook dat ging al ver. Maar vergeleken met 5G is TikTok een vrij onschuldig platform.

Het is niet gevaarlijker dan Instagram of Facebook, apps die ook kunnen zien waar mensen op vakanties gaan, wie hun vrienden zijn of wat ze willen gaan kopen.

Alleen de Amerikanen mogen dat blijkbaar van alle wereldburgers weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden