De kwestiePeter de Waard

Is rockster Piketty nu ook al een maestro?

Peter de Waard artikel ColumnBeeld .

Soms leek het televisie-optreden van de Franse rockstereconoom Thomas Piketty bijna op dat van rapper Lange Frans in het programma Maestro.

Filosoof Karim Benammar smeerde hem net zoveel stroop om de mond als Frits Sissing een onzekere BN’er die en public iets totaal onbekends moest doen. Alleen ontbrak een deskundige jury die de BN’er ook van jetje durfde te geven.

Thomas Piketty zwaaide zoveel met zijn armen en handen dat je hem een zondagmorgen op NPO 1 een dirigeerstok had willen toestoppen en zou willen aanraden zijn woordenvloed te stoppen. Misschien waren dan ook meer kijkers blijven hangen bij het programma Brainwash dan de 184 duizend die er nu volgens de statistieken keken.

Karl Marx had in zijn tijd tenminste nog een paar goede slogans: ‘Religie is opium voor het volk’, ‘Een spook waart door Europa - het spook van het communisme’.  ‘Na mij de zondvloed!’ is het motto van iedere kapitalist en kapitalistische natie.’ ‘Proletariërs aller landen, verenigt u.’ ‘Revoluties zijn de locomotieven van de geschiedenis.’ Kapitaal is dode arbeid, die zoals een vampier, slechts tot leven komt door het opzuigen van levende arbeid en des te meer leeft naarmate hij meer arbeid opzuigt.

Piketty moet het doen met de constatering dat de ongelijkheid in de wereld toeneemt doordat met geld meer geld te verdienen valt dan met arbeid. En dat onderbouwt hij met een boek dat de omvang heeft van Tolstois Oorlog en Vrede. Buitenstaanders noemen hem meer een politicus dan een econoom, alleen is zijn betoog zo slecht verpakt dat hij nergens de tweede ronde van een verkiezing zou halen.

En dat is jammer. Hij heeft gelijk – en dat heeft Oxfam ook die het elk jaar in de aanloop naar Davos nog onderbouwt met de stelling dat 2.000 miljardairs net zo veel hebben als 60 procent van de rest van de wereld – maar hij kan het niet verkopen. Het is in deze tijd veel effectiever communiceren met een tweet of een radio- of televisiestelling waar de hele goegemeente een ongezouten mening op los kan laten. Als Piketty wil scoren moet hij niet met een baksteen gaan gooien.

Piketty wil iedere 25-jarige een ‘sociale erfenis’ van 125 duizend euro geven, zodat die zich kan settelen. Maar na vijf jaar heeft de een die 125 duizend euro er doorheen gedraaid – door het te verjubelen of door een mislukte investering – en heeft de ander er 125 miljoen van gemaakt waardoor de ongelijkheid weer even groot is.

Piketty wil dat geld dan onteigenen met vermogens-, erfenissen- en inkomstenbelastingen tot 90 procent. In 2012 werd zijn landgenoot François Hollande verkozen tot president met de belofte van een superbelasting van 75 procent voor inkomens boven 1 miljoen euro. Multimiljonairs vluchtten het land uit en bedrijven investeerden niet meer. Hollande ging roemloos af.

Piketty zal heel veel aan zijn partituur moeten werken om haar zo goed te laten klinken dat een orkest haar ook kan uitvoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden