ColumnPeter de Waard

Is Nederland van veraf een economisch paradijs?

null Beeld
Peter de Waard

Sinds 2004 is hoogleraar Henk Volberda in Nederland de ogen en oren van het World Economic Forum – de club van gezagsdragers die elk jaar in de sneeuw van Davos bijeenkomt. Hij verzorgt de Nederlandse data voor de Global Competitiveness Index die wordt geopenbaard als hier de zwartepietendiscussie begint.

In de lijst van 141 landen is Nederland gestegen naar de vierde plek. Daarmee kroont Nederland zich als de meest concurrerende economie van Europa. VNO-NCW, MKB Nederland en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken – tweederde van de polder – sloegen zich op de borst. ‘We zijn trots’, klonk het in koor.

Begin dit jaar is Volberda met zijn hebben en houden van de Erasmus Universiteit in Rotterdam naar de UvA in Amsterdam verhuisd, waar meer geld voor zijn onderzoek beschikbaar is. Hoewel in de index een subjectief element zit – 30 procent is gebaseerd op enquêtes en 70 procent op data – is de uitslag niet geflatteerd. Het wordt bevestigd door de kale cijfers – het bizarre handelsoverschot waarmee Nederland ieder ander Europees land aftroeft.

Het is ook een signaal dat van buiten heel anders naar Nederland wordt gekeken als van binnenuit. Terwijl buitenlanders de Nederlandse infrastructuur schitterend vinden, de instituties plat, de overheid betrouwbaar en de zorg en het onderwijs uitstekend, klagen Nederlanders steen en been over files, treinvertragingen, woningtekorten, bureaucratie, falend onderwijs en slechte zorg.

Daarnaast staan er rijen voor de voedselbanken, dreigen boeren het land plat te leggen, voelen de gepensioneerden zich bedrogen en heeft de mocromaffia de macht gegrepen waarbij ze niet meer alleen elkaar overhoop schieten, maar ook advocaten liquideren en journalisten laten onderduiken. Maar al die onheilstijdingen doen geen afbreuk aan de internationale waardering. In elke ranglijst van meest welvarende en gelukkige landen scoort Nederland topvijf.

Behalve de polder zullen ook drugssyndicaten trots een flesje hebben opengetrokken. Ook zij profiteren blijkbaar van de geweldige infrastructuur en innovatie. Dankzij de dynamische Nederlandse economie, zoals het World Economic Forum het noemt, is Nederland ook een narcostaat geworden – hoewel de regering bij monde van minister Grapperhaus het nog houdt op ‘dreigt te worden’.

Nederlands is het belangrijkste productieland van drugs in Europa en exporteert xtc, mdma en de jihaddrug captagon op grote schaal, concludeerde NRC Handelsblad. Dankzij agrarische veredelingstechnieken is hier nederwiet ontwikkeld met een THC-gehalte dat tien keer hoger ligt dan in het hippietijdperk. Nederland is hét doorvoerland van Marokkaanse hasj en Afghaanse heroïne. En in de Rotterdamse haven wordt de helft van de voor de Europese markt bestemde cocaïne ingevoerd.

Maar alleen bij een cynicus zal hierdoor trots in schaamte keren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden