Is natuurrubber duurzamer dan synthetisch rubber?

Ze zijn hip: regenlaarzen van natuurrubber. Maar zijn ze nou duurzamer dan laarzen van synthetisch rubber?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wat is natuurrubber?

Rubber, gemaakt van de elastische stoffen uit latex, het sap van de rubberboom. De meeste natuurrubber komt uit zuidoost Azië.

Waar is synthetisch rubber van gemaakt?

Van aardolie. Daar kunnen polymeren van worden gemaakt met dezelfde eigenschappen als natuurrubber. Overigens worden 'rubber laarzen' niet gemaakt van hetzelfde synthetisch rubber waar bijvoorbeeld banden van zijn gefabriceerd, maar van verwante aardoliekunststoffen: pvc of polyurethaan. Hieraan zijn stoffen (weekmakers) toegevoegd om ze flexibel te maken.

Product: Laarzen van natuurrubber
Prijs: vanaf ca. euro 20,-
Oordeel: II
Verkrijgbaar: schoenen-, sport- en internetwinkels

Dan klinkt natuurrubber toch duurzamer.

Het is nog maar de vraag. Voor rubberplantages worden vaak oerwoud gekapt: dat geeft een flinke klimaatbelasting en is een aanslag op de biodiversiteit. De rubberproductie veroorzaakt vervuiling van bodem, lucht en water en de arbeidsomstandigheden op de plantages zijn vaak zeer slecht. Bovendien geeft de productie van natuurrubber veel restafval. Er zijn wel pogingen gedaan om verpulverde latexresten te mengen met kunststoffen om ze zo te hergebruiken, maar die zijn nog niet commercieel toepasbaar.

Dus synthetisch rubber is beter?

Misschien. Want natuurrubber heeft ook voordelen: de productie kost een fractie van de energie die nodig is voor synthetische rubbers. Latex is verder een hernieuwbare grondstof, aardolie niet. En er bestaat ook betere 'junglerubber': dan staan de rubberbomen gewoon in het bos. Helaas is dat nauwelijks verkrijgbaar. Voor FSC-gecertificeerde rubberplantages wordt geen oerwoud gekapt: dat is veel duurzamer. Maar FSC-gecertificeerde laarzen zijn er (nog) niet.

Kun je natuurrubber misschien beter recyclen?

Rubber, zowel synthetisch als natuurlijk, is nauwelijks te recyclen. Dat komt onder doordat rubber zich niet laat omsmelten of anderszins vervormen. Je kunt het alleen in kleine stukjes hakken. Bovendien zijn er in schoenen en laarzen ook materialen als lijm, metaal en textiel verwerkt. En die zijn lastig te scheiden. Pure pvc is goed recyclebaar, maar mede de 'vervuiling' worden pvc-laarzen niet gerecycled. Laarzenfabrikant Dunlop recyclet wel het pvc-restafval.

Worden rubber laarzen helemaal niet gerecycled?

Nee. Op dit moment worden alleen autobanden gerecycled tot bijvoorbeeld de beruchte voetbalveldkorrels. Zelf kun je rubberlaarzen het beste afdanken bij het restafval. Dan worden ze verbrand voor het opwekken van energie. Daarbij zijn laarzen van natuurrubber in het voordeel: ze brengen geen extra CO2 in de lucht, zoals wel gebeurt bij verbranding van aardolieproducten, maar alleen de CO2 die was opgeslagen in de rubberboom.

Ik weet nu niet welke laarzen ik moet kiezen?

Het is ook lastig. Natuurrubber lijkt iets milieuvriendelijker, maar er zijn (nog) geen fabrikanten die informatie geven over de precieze herkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden