GeldvraagTurkse Spaarbank

Is mijn geld veilig bij een Turkse spaarbank?

ABN Amro halveerde de rente op een gewone spaarrekening naar 0,01 procent per jaar. Waar kan ik heen? Is mijn geld veilig bij een Turkse spaarbank?

Reinout van der Heijden
null Beeld ANP
Beeld ANP

Er zijn enkele van oorsprong Turkse spaarbanken in Nederland. Ze zijn allemaal veilig, omdat ze een Nederlandse bankvergunning hebben en daarmee onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen. Dat houdt in dat een tegoed tot 100 duizend euro binnen zeven dagen na het faillissement door De Nederlandsche Bank (DNB) wordt uitgekeerd. Als de rekening op naam van twee mensen staat, krijgen zij elk maximaal een ton. Het maakt niet uit of het geld op een spaar- of betaalrekening staat. Alle tegoeden bij één bank tellen samen.

Turkse spaarbanken als Credit Europe Bank beschouwen zichzelf als Nederlands. De bank heeft toch wel een beetje last van zijn imago, net als Demir Halk Bank, Anadolubank, Yapi Kredi en Garantibank. Demir Halk Bank geeft de voorkeur aan de naam DHB Bank en onderstreept dat het al 26 jaar actief is in Nederland.

Ze zijn als spaarbank zeker een alternatief voor de bank waar u een betaalrekening heeft. Ook bij deze banken daalt de spaarrente onophoudelijk, inmiddels naar 0,1 tot 0,15 procent per jaar. Bij Credit Europe is de spaarrente ook slechts 0,01 procent. Spaargeld vastzetten op een deposito is met 0,45 procent voor een jaar nog wel de moeite waard. U kunt voor sparen overigens ook terecht bij NIBC Direct en Leaseplanbank. DHB heeft met de Combi Spaarrekening een aardige tussenvorm: u krijgt meer rente als u de opname 33, 66 of 99 dagen van tevoren aankondigt. Handig als u bijvoorbeeld een verbouwing laat uitvoeren en nu al kan voorspellen wanneer u het geld nodig heeft.

Er zijn ook buitenlandse banken die niet onder het depositogarantiestelsel vallen. Argenta en Lloyds Bank vallen onder respectievelijk het Belgische en het Duitse garantiestelsel. Lloyds is eigenlijk een Britse bank, maar koos begin dit jaar vanwege de Brexit voor een hoofdvestiging in Duitsland. Beide banken hebben bijkantoren in Nederland en om die reden bemiddelt DNB bij de afhandeling van een faillissement. Dat doet DNB niet bij banken als Bigbank, die in Nederland als grensoverschrijdende dienst werkzaam zijn. Dan moet u zelf contact opnemen met Estland, wat overigens een goed georganiseerd euroland is.

Yapi Kredi biedt ook spaar- en depositorekeningen aan in Turkse lira, dollars of Britse ponden. De rente is een stuk hoger, maar u loopt wel een valutarisico. Het is dus eigenlijk beleggen.

Rechtspersonen vallen ook onder het depositogarantiestelsel. De rente voor zakelijke rekeningen is echter zelden hoger dan 0,05 procent per jaar. Alleen Garanti Bank heeft zakelijke spaar- en depositorekeningen met meer rente, maar die is voor BV’s en eenmanszaken.

Aardig om te weten: er is ook bescherming voor wie tijdelijk een groot bedrag op zijn bank- of spaarrekening heeft staan in verband met de verkoop van een huis. DNB betaalt na een faillissement een bedrag tot maximaal een half miljoen euro terug, mits het maximaal drie maanden geleden gestort is. Dit komt boven op de gewone garantie van 100 duizend euro.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden