Column De kwestie

Is meer roddelen een goed voornemen voor 2019?

In de tijd van cabaretier Wim Kan zaten politici op oudejaarsavond nog trillend en zwetend op hun stoel voor de buis. Dat was niet uit angst hoe ze zouden worden neergesabeld in de conference, maar uit angst dat ze niet zouden worden genoemd. Dan telden ze niet mee op het Binnenhof.

Topmanagers van grote bedrijven zouden zich eveneens ongerust moeten maken als er op de werkvloer geen grappen over hen worden gemaakt. Dan zijn ze even onbetekenend als de politici die niet in de oudejaarsconference worden genoemd.

Niettemin bestrijden bazen roddel te vuur en te zwaard. Wie kritiek heeft, moet dat maar recht in het gezicht zeggen – hetgeen werknemers heel begrijpelijk niet doen. Onlangs werd zelfs nog een vrouwelijke werknemer ontslagen vanwege het feit dat ze roddelde over de grote beloningsverschillen binnen het bedrijf. Ze riep zelfs openlijk dat ze ontslag zou nemen en riep collega’s op hetzelfde te doen. Grap of niet: een rechtbank vond dit een bewijs van een verstoorde arbeidsrelatie. ‘Ze wilde haar werkgever ‘een lesje leren’, waarbij ze in zeer cynische en schertsende uitspraken de managementcultuur neerzette. Dat maakte haar gedrag verwijtbaar’, aldus het vonnis.

Roddelen – het verspreiden van ongecontroleerde informatie achter de rug van de betrokkene – hoort niet. Niettemin vullen werknemers er een kwart van hun tijd mee, zo berekende de universiteit van Californië. ‘Ik heb ooit een vrouw gekend die nooit een kennissennieuwtje vertelde, nooit een opmerking had achter de rug van haar schoonzuster, en die nooit een geheim doorvertelde. Waar ze gebleven is weet ik niet. Zij moet wel gebarsten zijn’, schreef Annie M.G. Schmidt.

En roddelen is helemaal niet zo slecht als wordt gedacht. Bedrijfs­socioloog Rinus Feddes brak in Trouw dit jaar een lans voor de bedrijfsroddelaar. Hij vergeleek roddelen met het in vertrouwen uiten van onderbuikgevoelens. Als een baas iemand hufterig behandelt, kunnen werknemers dat vanwege de machtsverhouding vaak niet openlijk zeggen. Door te roddelen kunnen ze toch hun gevoelens uiten. ‘Door kantoorroddel kunnen personeelsleden informatie delen en problemen bespreekbaar maken’, zei Jim Whitehurst, de baas van softwareontwikkelaar Red Hat.

Roddelen bevordert ook de groepsbinding. Buiten de officiële verhoudingen komen relaties tot stand. Roddelen zorgt voor minder stress. Uit andere onderzoeken blijkt dat mensen die niet roddelen juist vaak moeite hebben om met collega’s sociale relaties te onderhouden. Wie niet roddelt, raakt in een sociaal isolement.

Een goed voornemen voor 2019 zou zijn vaker te roddelen. En ceo’s over wie achter de rug wordt gesproken, moeten maar net denken als politici tijdens de conferences van maandagavond: het gaat er niet om hoe je wordt genoemd, als je maar wordt genoemd. De politici hebben het geluk dat er nu minstens vier conferences zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden